![](https://www.estetikhaber.org/wp-content/uploads/2015/08/glutamin.jpg)
Glutamin Nedir ?
Glutamin bir elzem olmayan amino asittir. Kas hücreleri içinde diğer amino asitlerden (glutamic asit, valine ve isoleucine) yapılabilir ve kas hücrelerinde en çok olan amino asittir. Hücre büyümesi için zorunludur ve lympocythes olarak adlandırılan bağışıklık sistemi hücreleri için kritik enerji kaynağıdır.
Glutamin Takviyesi Ne Yapar ?
Glutamin takviyesi temelinde yatan fikir, stresli katabolik periyotlar sırasında (mesela, yoğun egzersiz) alındığında kas çöküşünü (breakdown) önlemeye ve bağışıklık sistemini canlandırmaya yardımcı olmasıdır.
Yoğun antrenman, stres, hastalık veya travma periyotları sırasında hücre hidrasyonu, hayatın devam ettirilmesi için daha Önemli olan diğer biyolojik süreçlere göre arka plana geçer. Böylece kas ve kan glutamin seviyeleri gereksinimin altına düşer. Bu, bağışıklık sisteminde ve hücre hacminde bir knock-on etkisi meydana getirir. Yeterli yakıt (glutamin) olmadan bağışıklık hücresi aktivitesi bozulur. Sonuç olarak, sporcular küçük enfeksiyon ve hastalıklara karşı daha hassaslaşır ve hücre hacmi düştüğünden kaslar katabolik hâle gelir, yani kas dokularında net bir çöküş olur.
Glutamin ‘den Kimler Faydalanabilir?
Yoğun antrenman periyotları sırasında ya da uzatılmış yoğun egzersizin hemen sonrasında herhangi bir sporcu.
Oxford Üniversitesinde yapılan bir çalışma yoğun egzersizden hemen sonra ve 2 saat sonra alınan glutamin takviyesinin ciddî sporcularda bağışıklık sistemi aktivitesini canlandırdığı ve hastalık riskini azalttığını göstermiştir. Diğer çalışmalarda, glutamin takviyesinin sporcularda kas gelişmesini artırabileceği ve/veya üst solunum yolu enfeksiyonunu düşürebileceği bulunmuştur (Parry-Billings ve arkadaşları, 1992; Rowbottom ve arkadaşları, 1996).
Glutamin ‘den Ne Kadar Almalısınız?
Henüz belirlenmiş ideal bir doz yoktur. Çalışmalarda, ağır antrenman ya da müsabaka sonrasındaki 2 saat esnasında vücut ağırlığının her kg’ı için 100 mg (10 kg için 1 gram) civarında glutamin dozu kullanılmıştır (Bledsoe,1999). Bu, 70 kg’lik bir sporcuda 7g doza eşittir.
Bazı araştırmacılar glutamin boşaltılmasını minimize etmek için daha düşük dozlar tavsiye etmiştir, 2-3 g gibi (Wellboume, 1995). Takviye, antrenmandan hemen sonra alınmalıdır, böylece kastaki glutamine seviyeleri korunur.
En İyi Glutamin Formu Nedir?
Glutamini ya glutamin takviyeli bir protein takviyesinden ya da ayrı bir takviyeden alabilirsiniz. Eğer protein takviyesi alırsanız, otomatik olarak fazladan glutamin alıyorsunuzdur. Çoğu protein takviyeleri glutamik asiti besinsel analizler içinde listeler. Glutamin içeriğini belirtmek önemlidir çünkü glutamin analitik prosedür sırasında glutamik aside dönüşür. Buna karşın, birçok süt temelli protein takviyesi için glutamik asit içeriğinin yaklaşık olarak yarısı glutaminden kaynaklanabilir.
Glutamin genellikle alpha-ketoglutarate gibi işaretlerle (haberci, precursor) ya da alanine, glycine ve inosol (alanin, glisin, inosol) gibi diğer hücre hacmi artırıcılarla bağlantılı bir takviye olarak da mümkündür.
![Estetik Haber](https://www.estetikhaber.org/wp-content/authors/estetik-3.jpg)
Facebook
Twitter
Pinterest
Instagram
Google+
YouTube
RSS