Alkali diyet zayıflamak konusunda uygulayabileceğiniz önemli diyetlerden bir tanesidir. Alkali diyet adından da kendini belli ettiği gibi alkali besinlerin tüketilmesine bağlı olarak oluşan bir diyet türüdür. Bildiğimiz gibi besinler asitli ve alkali olarak sınıflandırılmaktadır ve vereceğimiz alkali diyet listesi de alkali besinlerin ağırlıklı olduğu bir diyet listesi olacaktır. Vücut içerisindeki asit değerini alkali yönüne çevirmek amacıyla oluşturulan alkali diyet listesi asit değeri yüksek olan kızartmaları, beyaz unu veya rafineli gıdaları vb. içermemektedir. Bu diyet sayesinde aslında olması gereken değerlerimizi normal haline yani ph değerimizi 7,4 e sabitlemeye çalışcağız. Bunu yaparken de alkali besinleri tüketerek hem daha sağlıklı olacağız hem de bir yandan kalorisi az yiyeceklerle kilo vermiş olacağız.
Asit ve Alkali Dengesi
Alkali diyet listesi zayıflamanızı sağlayacak besinler bulundurmakta ve asit değeri yüksek hem kilo aldıracak hem de vücudun dengesini bozacak olan besinleri çok bulundurmamaktadır. Ancak şöyle ki asit değerli yiyecekleri hiç yememek de yanlış bir davranıştır. Vücudumuzun asitli yiyeceklere de ihtiyacı olacaktır ve bunun için yediğimiz yiyeceklerin %80 inin alkali %20 sinin ise asit değerli olmasına dikkat etmeliyiz. Alkali diyet listesi önereceğimiz besinler ile kendiniz de hazırlayabilirken önerdiğimiz listeyi de tercih edebilirsiniz. Ancak listenizde asit değeri yüksek besinleri çok yer verirseniz vücudunuzda uyuşukluk ve yorgunluk hissedebilirsiniz. Asit değeri yüksek besinleri alkali diyet listesi içerisinde normalden fazla tüketmek depresyon, sinirlilik ve mide ağrısı oluşturabileceği gibi mide yanması gibi sorunların oluşmasına sebep olmaktadır. Bu sorunlar sadece diyet için değil normalde asit değeri yüksek olan besinleri çokça tükettiğinizde de karşılaşacağınız belirtilerdir. Aynı zamanda asit değeri yüksek olan besinler genellikle kalori olarak da fazla olduğu için kilo almanıza sebep olan yiyeceklerdir. Alkali diyet listesi hazırlanması için asitli ve alkali besinleri şöyle sıralayabiliriz:
Asitli besinler:
* Süt ürünleri
* Kümes hayvanları
* Yumurta
* Beyaz un ve beyaz şeker
* Ketçap
* Hardal
* Mayonez
* Tatlı ve gazlı içecekler
* Normalde fazla içilen kahve ve siyah çay
* Alkol ürünleri
* Cips ve abu cubur
* Verilen gıdaların hepsi vücudun ihtiyacı olacak kadar yani yediğiniz yiyeceklerin sadece %20 sini oluşturacak kadar tüketilmelidir.
Alkali besinler:
* Buğday çimi
* Salatalık
* Zencefil
* Zerdeçal
* Hindibağ
* Ispanak
* Kırmızı ve kara turp
* Soya filizi
* Brokoli
* Pazı
* Kuşkonmaz
* Soya lesitin
* Isırgan otu
* Çörek otu
* Karbonat
* Nane
* Kurma
* Zeytinyağı
* İşlenmiş doğal tuz
Kendinizin de oluşturabileceği alkali diyet listesi için kullanacağınız besinler yediğiniz yiyeceklerin %80 ini içermelidir.
Alkali Diyet Listesi ve Günlük Program
Sabah:
* 1 kâse az yağlı yoğurt
* 5, 6 kaşık yulaf ezmezi
* 3 adet ceviz
* 1 çay kaşığı toz tarçın
* 3, 4 tane kuru erik
VEYA
* 4 adet yumurta beyazı ile pişirilmiş otlu omlet
* 1 dilim kızarmış çavdar ekmeği
* Kahvaltıdan sonra 1 fincan alkali suda hazırlanmış rezene çayı
Ara Öğün:
* 1 tane armut (kabuklarıyla yenilecek)
* İçerisine nane yaprağı koyulmuş maden suyu
Öğle:
* 1 kâse brokoli çorbası
* 1-2 dilim kızarmış çavdar ekmeği (bunun yerine haşlanmış esmer pirinç pilavı da yiyebilirsiniz)
* Az zeytinyağlı havuç salatası (1 tatlı kaşığı toz zerdeçal ekleyebilirsiniz)
Ara Öğün:
* 1 adet yeşil elma ve kivi
* 1 avuç çiğ badem
* 1 fincan alkali su ile hazırlanmış beyaz çay
Akşam:
* 1 porsiyon ızgara balık
* Buharda pişirilmiş Brüksel-brokoli lahanası
* Limonlu ve taze kerevizli roka salatası
Alkali diyeti listesi içerisinde kullanacağınız suyun alkali olmasına dikkat etmelisiniz. Alkali su oluşturabilmek için 2 litre su içerisine bulabilirseniz İngiliz karbonatı bulamazsanız normal karbonat ekleyin ve karıştırın. Elde ettiğiniz suyu diyet içerisinde hazırlayacağınız tüm yemek ve çaylarda kullanmalı ve içmelisiniz. İçerken tatlandırmak için içerisine bal ve limon ekleyebilirsiniz. Alkali diyet listesi hakkındaki yukarıdaki besinlerin kendi değerlerini öğrenerek kendi diyet listenizi de oluşturabilirsiniz.
Facebook
Twitter
Pinterest
Instagram
Google+
YouTube
RSS