Tüp bebek tedavisinin tutmamasının altında yatan başlıca nedenler.
Çiftler 1 yıl süreyle düzenli ve korunmasız cinsel ilişkiye rağmen gebelik sağlanmadığında tüp bebek işlemine başvuruyor. Peki ya işlem başarılı olmadıysa?
İşte tüp bebek tedavisinin olumsuz sonuçlanmasının altında yatan başlıca nedenler:
Rahim zarının kalın olması
Anne adayının, daha önceden yaptırmak zorunda kaldığı cerrahi müdahaleler sonucunda veya bazı kapılan enfeksiyon durumlarının ortaya çıkması halinde, rahim zarı zedelenerek incelebilir. Bu duru-mun ortaya çıkması halinde ise, tamiri mümkün olmayan bir sorun olarak görülür.
Yanlış tutunma sonucu dış gebelik olması
Bozuk tutunma veya tutunmanın gerçekleşememesi gibi durumların ortaya çıkması halinde, az da olsa rahim içerisine transferi sağlanmış olan embriyolar, tüplere doğru ilerleyerek oralarda takılabilmektedirler. Bu durum da, dış gebelik gibi bir sorun şeklinde karşımıza çıkar. Bu durum aynı zamanda yanlış bölgede tutunma kusuru olarak da belirtilmektedir.
Yanlış rahim kasılmalarının meydana gelmesi
Embriyo tutunmasının sağlıklı bir şekilde sağlanabilmesi amacı ile rahim kasılma işlemlerinin yukarıya doğru olacak şekilde meydana gelmesine ihtiyaç duyulur. Kasılmaların bu şekilde meydana gelmemesi halinde, embriyonun tutunması gereken yerin dışına gitmiş olma ihtimali de göz önüne alınmaktadır.
Rahim zarında yapısal bozukluk olması
Anne adayı, ultrason ile muayene edildiğinde dikkatleri çeken miyom, polip gibi sorunların, embriyonun gelişmesi ile beslenmesini engelleyecek şekilde yapışıklık olması gibi vakaların mevcut olması durumunda, bu gibi sorunların tüp bebek tedavisi gerçekleştirilmeden önce incelenip tedavi edilmesi gerekmektedir. Bu konu ile alakalı alınacak olan tedbirler, tedavinin başarı sağlamasına ciddi anlamda etki eder.
Damarlanmalarda meydana gelen sorunların olması
Damarlanmalarda ortaya çıkan sorunlar denetim altında olmadığından dolayı, embriyo transferinin meydana gelmesinin ardından hastaya bebe aspirini ile düşük molekül ağırlığına sahip olan heparin ilaçları uygulanarak, bozuk damarlanmanın önüne geçilmesi sağlanır. Embriyo tutunması ortalama 40 adet değişkenden etkilenir.
Doğru embriyo transferi
Embriyoların, rahim içerisine tutunmasının doğru bir şekilde sağlanabilmesi amacı ile embriyo transferinin de çok ciddi önemi bulunur. Eğer embriyonun, anne rahmine aktarım teknikleri sağlıklı bir şekilde gerçekleştirilemiyor ise, tutunma işlemi de sağlanamaz. Diyelim ki tutundu, o zaman da bozuk olma ihtimali bulunur.
Endometriumun altında bulunan damarlanmada direnç fark edilmesi
Önem teşkil eden başka bir konu ise, eğer uterus iç duvarı olan endometriumun altında yer alan da-marlanmada, direnç fark edildiyse tutunma işlemi gerçekleşmez. Eğer bu durum fark edilmez ise, yapılan bütün emekler boşa çıkar. Uterin sub endometrial da-marlanmada, direnç durumunu tespit etmek uğraştırıcı ve zor bir iş olduğu için, kullanımda pek yaygınlığa sahip olamamıştır.
Başarısızlığa sebep olan birincil etkenler nelerdir?
Bebeği meydana getirecek embriyonun, genetik yapısında oluşan bozukluklar hamileliğin oluşmasına engel olacak, önemli sebeplerdendir. Yumurta gelişmesi için, anne adayının kullanması gereken ilaç protokollerinin uygun olmaması durumunda tüp bebek tedavisi, başarısızlık ile sonuçlanabilir.
Embriyonun oluştuğu kültür ortamının yeterli olmaması
Embriyonun dış zarında meydana gelen kalınlaşma gibi embriyoya bağlı etkenler, embriyonun rahim zarına tutunmasını engellediği gibi, tüp bebeğin tutmasını da engelleyerek tüp bebek tedavisinin başarısızlık ile sonuçlanmasına neden olur.
Başarısızlığa sebep olan ikincil etkenler nelerdir?
• Rahim iç duvarını etkileyen yapısal sebepler, tüp bebek tedavisinin başarısızlıkla sonuçlanmasına sebep olabilir.
• Rahim içinde yer alan embriyonun, tutun-masını engel olacak miyom, polip gibi oluşumların olması
• Daha önceden cerrahi operasyonlar ile geçirilmiş olan küretaj, enfeksiyon gibi rahim içinde yapışıklıklara sebep olacak faktörler, tedavinin başarısını olumsuz şekilde etkileye-bilir.
Başarısızlığa sebep olduğu üçüncül etkenler nelerdir?
Çocuk sahibi olamayan anne ve baba adaylarında en çok görülen problemlerden biri de, endometriozis so-runu olan çikolata kistlerinin olması halinde, tüp be-beğin tutunamama durumuna bir etkendir.
Facebook
Twitter
Pinterest
Instagram
Google+
YouTube
RSS