Sodyum vücuttaki su dengesini sağlayan bir mineraldir. Sinir sistemi için gereklidir. Aynı zamanda kas hareketleri için önem büyük önem taşır. Sodyum sayesinde tüketmiş olduğumuz besinle hücre duvarından geçebilmektedir.
Sodyum Eksikliğinde Neler Olur?
Sodyum eksikliği yaşayan bir birey kendini yorgun, halsiz aynı zamanda güçsüz hissetmektedir. Baş dönmesi ile birlikte tansiyonu düşer. Çalışan kişiler özellikle de kendilerini işe odaklayamazlar. Her hangi bir şeyi hafızada tutmada zorlanırlar. Bunun yanında baş ağrısı, mide bulantısı ve ani kramplar ile karşı karşıya kalır. Tuz eksikliği, böbrek rahatsızlıkları, ishal ve terleme gibi tuz kaybettirecek faaliyetler başlar ve bu da sodyum eksikliğine neden olmaktadır.
Sodyum Fazlalığında Neler Olur?
Var olan fazla sodyum vücut tarafından kolaylıkla atılmaktadır. Vücut ter ve idrar yolu ile fazla sodyumu atabilir. Fakat bazen sodyum fazlası atılamamaktadır. Bu gibi durumlarda tansiyon yükselir ve vücutta ödem birikimi olur. Çok fazla tuz tüketen buna karşılık az su tüketen kişilerde sodyum fazlası atılamamaktadır.
Hangi Besinlerde Sodyum Vardır?
* Tuz,
* Maden suyu,
* Hamsi balığı,
* Peynir,
* Fındık,
* Fıstık,
* Ceviz,
* Kereviz,
* Havuç
gibi besinlerde sodyum bolca bulunmaktadır. Bunun yanında yetişkin bir bireyin gün içinde alması gereken sodyum miktarı iki ile üç gr arasında değişmektedir.
Facebook
Twitter
Pinterest
Instagram
Google+
YouTube
RSS