Halk arasında sıtma tıp dünyasında ise malaria ismi ile anılan bu rahatsızlık kendisine has belirtileri ile hayatı olumsuz etkilemektedir. Bir zamanların ciddi ölümcül rahatsızlıkları arasında yer alan sıtmanın yapılan detaylı incelemeler sonucunda anofel cinsi dişi sivrisineğin insanı ısırması sonucunda ortaya çıktığı tespit edilmiştir. Sıtma hastalığının en önemli belirtisi yüksek ateştir.
Asya ve Avrupa topraklarında ciddi derecede bataklık sayısı fazla olduğundan dolayı sıtma hastalığı buralarda yaygın bir şekilde görülmektedir. Yapılan araştırmalar sonucunda dünya üzerinde 150 milyondan fazla insanın sıtma hastalığı ile mücadele ettiği tespit edilmiştir. Sıtma hastalığının ortadan kaldırılması için öncelikle sivrisineklerin kolay bir şekilde çoğaldı alanlarının yok edilmesi gerekmektedir. Sivrisinekler özellikle bataklık alanlarda yaşadığından dolayı ülkemizde yer alan bataklıkların kurutulması sıtma hastalığının ciddi anlamda ortadan kalkmasını sağlayacaktır.
Bu hastalık anofel cinsi dişi sivrisinek ile taşınmaktadır. Taşıyıcı olan dişi sivrisinek herhangi bir kişiyi ısırdığında bünyesinde yer alan mikrobu bu kişiye bulaştırdığı zaman sıtma hastalığı meydana gelir. Sivrisinekler nemli bölgeleri seven canlılardır. Bu nedenden dolayı aşırı neme sahip bölgelerde sıtma hastalığına daha çok rastlanmaktadır.
Sıtma mikrobu zaman içerisinde mutasyona uğradığından dolayı belirtileri her sene değişse de temelde belirtiler aynıdır. Meydana gelen yüksek ateş ve kişinin nöbetler geçirmesi malaria olarak adlandırılan sıtma hastalığının en çok gözlemlenen belirtileridir. Yüksek ateş yaşam kalitesini ciddi anlamda düşürdüğü gibi kişinin aşırı derecede kansızlık problemi ile mücadele etmesine ve buna paralel olarak yorgun düşmesine neden olur.
Sıtma hastalarında meydana gelen baş ağrıları da hayatın çekilmez bir hal almasına neden olmaktadır. Sıtma hastalığı ilerlediğinde kişide aşırı derecede titreme nöbetleri başlar. Kalp atışında hızlanma meydana geldiğinden dolayı nabız yükselir ve bu durumda kişinin aşırı derecede sinirli bir havaya bürünmesine neden olur. Sıtma hastalığı insanı yatağa mahkum eden bir hastalık olduğundan dolayı da kişi yemek yemekten uzak durur ve bu durum ciddi derecede iştah kayıplarının meydana gelmesine neden olmaktadır. Sivrisineklerin yoğun şekilde bir bulundu bir yerde yaşıyorsunuz sivrisineklerden kurtulmak adına sivrisineklerin üreme yeri olan bölgeleri tespit edin ve buraları ilaçlayın. Piyasada sivrisinekleri yok etmek için geliştirilmiş olan çok sayıda kimyasal ilaç bulunmaktadır. Bu ilaçları alarak ilaçlama yapmanız sıtma hastalığına yakalanma ihtimalinizi ciddi anlamda düşürecektir.
Bir zamanların en çok korkulan hastalıklarından birisi olan sıtma, geliştirilen çeşitli ilaçlar ile kolay bir şekilde tedavi edilmektedir. Sıtma aşırı derecede yaygın bir hastalık olduğundan dolayı vakaların ölümle sonuçlanması için sıkmaya dayalı tedavilerin hepsi ücretsiz olarak yapılmaktadır. Sıtma hastalığı teşhis edilip tedavi edildiği zaman herhangi bir sorun meydana gelmemektedir. Ancak durumu önemsemeyip tedaviden kaçan kişilerde ölüm vakalarının da ortaya çıktığı bilinmektedir. Sivrisineklerin yoğun olduğu bir yerde yaşıyorsanız ve birdenbire sıtmalanmaya başladıysanız durumun ciddi bir hal alabileceğini göz önünde bulundurarak vakit kaybetmeden en yakın sağlık kuruluşuna gitmenizde fayda var.
Facebook
Twitter
Pinterest
Instagram
Google+
YouTube
RSS