Artrit bir eklemde meydana gelen iltihasplanma anlamına gelen genel bir terimdir. Eklem iltihaplanmasında kızarıklık, sıcaklık basması, şişme ve eklem içinde ağrı ve sızı olur. Romatoid artrit vücudun her iki yanında ( ellerde, bileklerde, dizler ve dirseklerde ) meydana gelen kronik iltihaplanmadır.
Eklemlerin etkilenmesine ek olarak romatoid artrit bazen cildi, gözleri, akciğerleri, kalbi, kanı ve sinirleri de etkileyebilmektedir.
Romatoid artritin belirtileri nelerdir?
Eklemlerde ağrı, acı ve şişlik
Katılaşma ( özellikle sabahları veya uzun süreler oturunca )
Yorgunluk
Sabahları uyuşukluk
Hareket kısıtlığı
Eklemlerde şekil bozukluğu
Romatoid artrit hastalığının başlangıcında hastada halsizlik, iştah kaybı ve kilo kaybı gibi genel beliritler de görülür.
Romatoid artrit herkesi farklı şekillerde etkileyebilir. Bazılarında eklem iltihaplanması durumu yıllar içinde yavaş yavaş gelişir. Bazılarında ise hızlı bir şekilde ilerler.
Romatiod artrit daha çok kimlerde görülür?
Romatoid artrit immün sistemler ilgili bir bozukluktur. Kadınlarda erkeklere göre daha yaygın görülür. Fakat erkekler semptomları daha ağır yaşayabilirler. Romatoid artrit genelde orta yaşlı insanlarda görülür. 40 yaşından sonra görülme sıklığı artar. Fakat gençlerde ve yaşlı insanlarda da oluşabilir. Anne veya babsında romatiod artrir görülen kişilerde görülme ısklığı daha çoktur.
Romatoid artrite yol açan etkenler nelerdir?
Romatoid artritin nedeni tam olarak bilinmemektedir. Fakat genetik, çevresel ve hormonal faktörlerin bunda etkili olduğu düşünülmektedir. Bazı teorilere göre ise bir vürüs veya bakterinin bağışıklık sistemini etkilemesinin eklemleri etkileyebildiği ve bunun da romatoid artrite yol açabileceği belirtilmektedir. Ayrıca kimi uzmanlar da sigara kullanımının romatoid artrit oluşumunu tetikleyebildiğini düşünmektedir.
Romatoid artrit nasıl teşhis edilir?
Aşağıdaki faktörlere bakılarak teşhiste bulunulur.
Özellikle ellerdeki eklemlerde ağrı ve acı
Sabahları eklemlerde sertleşme olması
Cilt altında nodüller ve yumrular olur
Radyolojik bulgulara bakılır
Kan testi yapılır
Kan testinde kanda romatoid faktör olarak adlandırılan bir faktörün pozitif çıkması romatoid artrit teşhisi için çok önemlidir.
Romatoid artrit nasıl tedavi edilir?
Romatoid artritin tedavisi için farklı yöntemler bulunmaktadır. İlaç tedavisi, hastanın dinlenmesi, egzersiz ve cerrahi yöntemler uygulanır. Tedavinin biçimi birkaç föktöre göre değişir. Tedavide hastanın yaşı, genel sağlık durumu, tıbbi geçmişi ve iltihaplanmanın şiddeti göz önüne alınır.
Romatoid artrit ilaçları
Birçok romatoid artrit ilacı bulunmaktadır. Bunlar ağrı, acı, şişme ve iltihaplanmayı azaltmaya yöneliktir. Bu ilaçların bazıları hastalığın ilerlemesini yavaşlatmaya veya engel olmaya da yardım eder.
Romatoid artritte dinlenme ve egzersiz neden önemlidir?
Dinlenme ve egzersiz dengesi hastalığın tedavisinde önemlidir. Dinlenme eklemlerdeki iltihaplanmayı azaltmaya yardım eder. Eklemlerdeki iltihaplanma azaldığı zaman iyi bir egzersiz programıyla eklemlerin esnekliği artırılır ve eklemleri çevreleyen kaslar güçlendirilir.
Romatoid artritte cerrahi yöntem ne zaman ihtiyaç haline gelir?
Eğer eklemlerdeki tahribat ileri derecedeyse veya semptomlar ilaçlarla kontrol altına alınamıyorsa cerrahi yöntem düşünülebilir. Cerrahi yöntemle zarar görmüş eklemlere fonksiyonlarını yeniden kazanmaları sağlanır.
Romatoid artrit iyileştirilebilir mi?
Romatoid artrit her ne kadar iyileştirilemese de erken ve esaslı bir tedavi hastalığın ilerlemesini engeller ve semptomları hafifletir.
Facebook
Twitter
Pinterest
Instagram
Google+
YouTube
RSS