Estetik Haber

Retina Dekolmanı (Yırtılması) Nedir?

Retina dekolmanı halk arasında retina yırtılması olarak bilinmektedir. Retina yırtılması sırasında gözde siyah noktalar oluşur, ışık çakmaları ve daha sonraki aşamalarda görme kaybı meydana gelir. Bu rahatsızlık her yaştan insanda görülmesine rağmen orta yaş ve daha yaşlı insanlarda daha sık ortaya çıkmaktadır. Gözlerinde miyop hastalığı olan kişiler ile ailede retina yırtığı olanlarda bu durumun görülme olasılığı daha fazladır. Bazen göze direkt gelen darbelerde bu duruma sebebiyet verebilirler. Retina yırtılması bebek ve çocuklarda görülebilmektedir. Tedavi yapılmadığı zaman göz üzerinde kötü sonuçlar ortaya çıkabilir.

Retina Yırtığının Sebepleri

Retina yırtığının en çok rastlanılan nedenlerinden bir tanesi retina tabakasında meydana gelen yırtık ve deliklerdir. Yaş ilerledikçe retina incelir ve yırtılabilir ama yaşlılıktan ziyade gözün içini dolduran yumurta akı kıvamında bulunan “vitreus” maddesinin büzüşmesi olayıdır. Bu madde gözün arka durumunda retinaya birkaç yerden sıkıca yapışmıştır. Bu maddenin büzülmesi retina da yırtıklara neden olur. Retinada yırtık oluştuğu zaman bu maddeden akan sıvı yırtıktan geçer ve retinayı göz duvarından ayırır. Retina ayrıldığı için de böyle bir durumda görmede kör alanlar oluşur. Retina yırtık çoğaldıkça görme merkezi kaybolur.

Retina Yırtılması Tanısı

Retinada oluşan bir yırtık dışarıdan belli olmaz. Bundan dolayı belirtiler ortaya çıktığı gibi hemen göz doktoruna gidilmelidir. Doktor gözbebeğini geçici olarak büyüten bir damla damlattıktan sonra retinaya oftalmoskop ile inceleyecektir.

Retina Yırtılması Tedavisi

Retinada yırtık ortaya çıkıp retinanın ayrılması erken tedavi ile önlenebilmektedir. Retina ayrıldıktan sonra tedavisi ameliyattır. Doktorun hangi yöntemi tercih edeceği hastanın durumuna göre değişiklik gösterir. Retina yırtılmasının tedavisi uzman bir doktor tarafından yapılmalıdır. Tedaviler arasında lazer tedavisi ve ameliyat vardır. Yırtık meydana geldiği zaman retinanın ayrılması hemen olmaz. Eğer kişi bu aşamada doktora giderse doktor yırtıkları lazer ışınıyla diker ve ameliyata gerek kalmaz. Retina yırtılması ameliyatsız tam olarak tedavi edilmez. Günümüzde ameliyatta kullanılan en yaygın yöntem vitrektomidir.