Diğer hastalıklara göre biraz farklı bir yapıya sahip olan kıl dönmesi genellikle önemli bir belirtisi olmayıp, kişi uzun süre farketmeden hastalıkla yaşayabilmektedir.Bunun sebebi ise ilk başlarda cilt altında biriken kılların az olması gösterilmektedir. Geçen süreçte cilt altında biriken kıl sayısının artması bazı belirtileri ortaya koymaktadır. Fakat insanlarda utanma duygusu ile birlikte tedavi sürekli ikinci plana atılmaktadır. Bu durumda hastalık ilerleyip, makatta akıntı, kaşıntı gibi sorunlara neden apseler oluşmaya başlayacaktır.
Delik ve hafif ağrı görülür!
İlk oluştuğu dönemde doku içine giren kılların az olması sebebiyle 1-2 cm lik hafif ağrılı bir şişlik ortaya çıkabilir. Dikkatli bakıldığında kuyruk sokumu cildinde orta hatta bir yada bir kaç noktada ense ve saçlardan dökülen kılların cilt altına girdiği delikler görülebilir. Tedavi edilmediği sürece sürekli ilerleyen hastalık farklı belirtileri gösterir. Bunların en başında ise iltihap ve akıntı gelmektedir.
İltihap ve akıntı ortaya çıkar
Bir zaman sonra giriş deliği gibi birde kişide çıkış deliği ortaya çıkar. Bu delikten genelde iltihap ve akıntılar görülür. Oluşan iltihap ve akıntı kişiyi rahatsız edici boyutlara ulaşır.
- Akıntı ve civardaki cilt hasarı sebebiyle kötü koku olabilir.
- Cilt tahrişi kuyruk sokumunda sebebiyle kaşıntı olabilir.
Lipom patlaması ve apse oluşabilir.
Cilt altında toplanan kıl yumağı lipom dediğimiz bir kapsül ilçerisinde vücudumuzdan uzak tutulmaktadır. Dikkatsiz ve sert oturma gibi travma sonucu kılları vücuttan ayıran kapsülün zedelenmesi ve patlaması halinde hafif bir akıntı şikayeti olur ve uzun zaman devam edebilir. Ancak enfeksiyon oluşup apse gelişirse tablo tamamen değişir. Artık ciddi ağrı, ateş, titreme gibi bulgular eklenmiştir ve acil müdahale gerekir. Müdahale sonrası genellikle apsenin boşaltıldığı yerde kalan delikten uzun süre cerahatli akıntı olur.
Kıl Dönmesi Belirtileri Olan Ne Yapmalı?
Şunu unutmayınki bu hastalık ile ömür boyu yaşama imkanınız olmadığı gibi sorunun kendi kendine iyileşme imkanıda yoktur. Yine aynı şekilde bitkisel karışım, ilaç, krem vs ile kıl dönmesi tedavisi mümkün değildir.
10 Dakika Zaman Ayırın
Gelişen teknoloji ile birlikte yeni ameliyatlar uygulanmaya başladı. Kıl dönmesi kesin çözümü ancak ve ancak cilt altında biriken kılların çıkarılması ile mümkün olur. Özellikle onu saran lipom ile çıkarılmalıdır. Bu işi en başarılı yapan yöntem Mikro Sinüsektomi olup, 2cm alanda yapılan kesi ile kıl yumağı çıkarılır ve cerrahi gizli dikiş ile dikilir. Hasta sadece 10 dakika zaman ayırması yeterlidir. Bu 10 dakikalık tedavi sonrası 10 dakika dinlendikten sonra ister evine, ister işine yani istediği yere gidebilir. Hastanede yatma, natkoz, pansuman, yüzüstü yatma vs hiçbiri gerekmez.
Facebook
Twitter
Pinterest
Instagram
Google+
YouTube
RSS