Karaciğer kistleri, karaciğerde bulunan ve içi sıvı dolu olan keseciklerdir. Bunlar genellikle belirti vermezler. CT ( bilgisayarlı tomografi ) veya MR ( manyetik görüntüleme ) işlemleri sırasında fark edilmektedir. Karaciğerde tespit edilen kistlerin birçoğu iyi huylu kistlerdir. Parazit ve kanserli olan kistler hemen teşhis edilip tedavisine başlanılmalıdır.
Karaciğer Kistinin Nedenleri
- Basit kistler
- Bağırsak solucanı enfeksiyonu
- Kistadenom ( iyi huylu karaciğer tümörü )
- Genetik bir hastalık olan PLD ( polikistik karaciğer hastalığı )
Karaciğer Kistinin Belirtileri
Karaciğerin görevini yapmasını engellemeyen kistler uzun bir süre belirti göstermeyebilirler. Kistler, genişleme yaptığı zaman patlayabilir. Diğer organları sıkıştırabilirler. Parazitik kistler deri yüzeyinde şiddetli kaşıntılara, ateş ve kanlı balgama neden olabilirler.
Karaciğer Kistinin Tanısı ve Tedavisi
Karaciğer kisti uzun yıllar belirti vermediği için başka hastalıklar için yapılan bilgisayarlı tomografi, ultrason ve manyetik görüntüleme sırasında şans eseri görülür. Ayrıca doktor kişinin karnını fiziksel olarak muayene ettiği zamanda kisti hissedebilir. Birçok kist için tedavi gerekmez. Bir süre sonra kistler kendiliğinden kaybolur. Belirti gösteren ve kötü huylu olduğuna karar verilen kistler ameliyat ile alınır. Parazitik kistlere bir dizi ameliyat ile ve 2 yıl süren kemoterapi tedavisi uygulanır. Doğuştan ve genetik olan karaciğer kistlerini önlemenin bir yolu yoktur.
Facebook
Twitter
Pinterest
Instagram
Google+
YouTube
RSS