İshal Nasıl Geçer?
Dışkının bağırsaklardan sık sık ve sulu bir şekilde atılmasına ishal (ve-ya amel) denir. Başlı başına bir has-talık değildir, ancak bir hastalık belirtisi sayıldığından sebepleri araştırılmalıdır. Çocuklarda daha çok bulaşma ve sindirim bozuklukları sonucu meydana gelir. Üşütme, olgunlaşmamış bir meyve, bozuk bir yiyecek veya mideyi zedeleyen bir ilaç ishale yol açabilir. Kolera, dizanteri, tifo gibi bazı virütik hastalıklarla kalp, karaciğer ve akciğer hastalıkları da ishal sebebi olabilir. Kısa zamanda geçmeyen ishallerde doktora görünmelidir. ishal giderici olarak aşağıdaki formüllere başvurulabilir.
Tedavisi:
* Bol miktarda su ve bol limonlu pirinç çorbası içilir, yoğurt ve patates püresi, böğürtlen meyvesi yenir.
* Koyu çay ve nar ekşisi içilir, pirinç lapası, patates püresi ve yoğurt yenir. Yemeklerden önce bir kaşık sumak yenir. Bol miktarda muşmula (döngel) yenir. üzüm koruğu yenir veya suyu çıkarılarak, günde üç defa birer fincan içilir.
* Günde 3 – 4 kaşık kızılcık murabbaı (kızılcığın meyvesi ezilerek yapılır) yenir, kızılcık şurubu içilir.
* Bir çorba kaşığı toz kahve ile bir çorba kaşığı toz çay, limon suyu ile karıştırılarak macun haline getirilir, üçe bölünerek yutulur.
* Yemeklerden önce birer çay bar-dağı kekik suyu içilir.
* Toz haline getirilen meşe palamudu, suyla birlikte, günde üç defa, birer çay kaşığı (veya tatlı kaşığı) yutulur.
* Bir miktar vişne ezilir, su katılır. Günde üç defa birer çay bardağı içilir.
* Günde 3 – 4 kaşık nar ekşisi içi-lir, ayva marmeladı, meyvesi veya reçeli yenir.
* Bir kavanoza gül yaprakları konur, üzeri örtülecek kadar suyla kaplanır, bir limon sıkılır. Bir gün bekletildikten sonra tülbentten sıkılır. Karışımdan günde üç defa birer çay bardağı içilir.
* Muşmula yenir veya bir kaba doldurulur, üzeri örtülecek kadar su ile pişirildikten sonra ezilir, lapa haline getirilir. Günde 3 – 4 kaşık yenir.
* Alıç meyvesi yenir veya çekirdekleri çıkarıldıktan sonra ezilir ve
üzeri örtülecek kadar su ile pişirilir. Günde 3 – 4 kaşık yenir. Günde 3 -4 adet kayısı çekirdeği içi yenir.
* Meşe kabukları havanda dövülüp toz haline getirildikten sonra, balla tatlandırılarak günde üç defa bir çay kaşığı yenir.
* Soğuk bal şerbeti içilir. Nar çiçeği haline getirildikten sonra balla tatlandırılarak günde üç defa birer çay kaşığı yenir.
Facebook
Twitter
Pinterest
Instagram
Google+
YouTube
RSS