Diş Estetiği ve Sağlığı

İmplant Zararlı Mıdır Yan Etkisi Var Mıdır?

İmplant Zararlı Mıdır Yan Etkisi Var Mıdır?
Estetik Haber

İmplantın sağlık açısından yararı veya zararı var mıdır?

Aslında tam olarak implantı bu şekilde değerlendiremeyiz. İmplant; çene kemiğinin içerisinde artı kendi dokusundan bir parça gibi yıllarca hatta bir ömür kalabilecek titanyum yapılı bir maddedir. İmplant, alerjik etkisi olmadığı için vücudun parçası gibi yıllarca kalabiliyor. Eğer ağızda eksiklik varsa, diş yoksa implantı o kemiği koruması için yapıp üzerine diş yaptığımızda böylelikle zarar değil tam tersine yaralı bir şey olur. Tabii ki her şeyde olduğu gibi eğer uygulamada yanlışlık varsa ve terslik olursa o noktada zarar dediğimiz sekonder komplikasyonlar oluşabilir. Önemli olan onu da oluştuktan sonra çözebilmek. O yüzden mutlaka her şeyde olduğu gibi uzmanından yardım almakta fayda var.

İmplantın yan etkisi var mı?

İmplantın yan etkisi yok. İmplantın tutması için bir süre lazım. İmplantın şöyle bir özelliği var: Normalde dişimizde ufak bir enfeksiyon oluştuğunda daha yavaş ilerler ama implant varken ufak bir enfeksiyon oluştuğunda çok hızlı ilerler. O yüzden implantınız varsa mutlaka çok iyi bakmanız gerekmektedir.

Her 20’lik diş için ameliyat gerekiyor mu?

Eğer çenenizde darlık varsa ve 20lik yaş dişiniz çıkamayarak sorun yaşanıyor ve diş kendini göstermiyor ise mutlaka ameliyat ile 20 yaş dişini oradan çıkartıp almamız gerekiyor. Ameliyat ya da normal 20 yaş diş çekimi arasında çok fazla sonrasında yaşayacağınız iyileşme süresinde aynı şeyler yaşanır. Aslında çekim de bir ameliyattır. Ameliyat uzun sürerse şişlik çok olabilir. Buna sebep olan bölgesel handikaplar var: üst çene 20 yaşlar çekimden sonra çok daha kolay iyileşir çünkü kemik çok daha beslenen bir yapıdadır ama alt çenede kemik daha serttir ve kemiğin beslenmesi daha zor olduğu için 1 haftalık iyileşme dönemi biraz daha zor geçebilir. Bazen eğer çok sert mermer yapıda kemikleriniz varsa bunların iyileşmesi biraz zor olabilir. Çünkü beslenme ihtiyacı duyar. O yüzden 20 yaş çekimi eğer basit bir 20 yaş ise sadece kısa sürer. Eğer kemiğin ve etin altında ise biraz uzun sürecek bir şeydir. Her ikisi de aslında ameliyattır.

Diş eti kanamalarının çözümü nedir?

İlk olarak diş eti neden kanıyor onu tespit etmemiz lazım. Diş eti kanamasının bir çok sebebi var. Bölgesel diş eti kanamasıysa, kanama olan bölgede çürük olabilir, kötü ya da eski protez olabilir. Protez altına yemek artığı aldığı için orada irritasyon yaptığından da kanıyor olabilir. Eğer tüm ağızda bir kanama varsa orada diş eti hastalığından söz etmek doğru olabilir. Diş eti hastalığı da kendi içinde kronik olanlar ve akut olanlar diye ayrılabilir.
Kronik diş eti hastalığı 6 aylık temizliklerle kontrol altına alınabilir. Dişi iyi fırçalamanızla kontrol altına alınabilir.
Akut ve agresif diş eti hastalığı mutlaka hekimin birazcık daha fazla müdahalesi gerekir. Yani diş taşı temizliği ve cilanın haricinde de müdahale gerekebilir. Biraz daha kürete etmek yani oradaki iltihaplı dokular varsa bunu kazıyıp alta almak gibi.

Diş taşının kendisi durup dururken dişe ve dişi taşıyan kemik dokusuna zarar verir. Deniz kenarındaki bir taşı düşünün: üzerine yosun toparlar. Tıpkı diş taşı da bunun gibi dışardan bazı maddeleri üzerinde tutmakta çok başarılıdır. Yemek artıkları oraya tutunabilir. Pürüzlü olduğu için taş, diş eti ona sürtünür ve kanamaya sebep olur. Üstüne bir şeyler yapıştığı için kokuya sebep olur. Bir de diş taşı olduğu yerde kalmaz. Hep büyümeye meyillidir. Bu her zaman dişin üstüne sizin göreceğiniz şekilde değildir. Bazen diş etinin altında, kemik dokusuna doğru büyür. Kemik dokusuna doğru büyümesinin de yöntemi kendisine yer açması için kemiği eritmesidir. Bu sebeplerden dolayı diş taşının temizlenmesi değil diş taşının varlığı zarardır. Dişlerine en sağlıklı bakan hastada bile diş taşı 6 ayda bir az da olsa oluşabiliyor. Önemli olan sizin günde en az 1 ya da 2 defa dişinizi fırçalamanız sonrasında da zaten 6 ayda bir hekiminize görünmeniz gerekmektedir.

Tel takmak ilerde diş kaybına yol açar mı?

Diş telini alanında uzmanlar yani ortodontistler takarlar. Diş telinin dişe zarardan ziyade yararı olacak bir işlemdir. Çapraşık dişlerinizin olduğunu düşünün: Çapraşık dişlerde araları temizleyemezsiniz ve çürük oluşur. Dişlerin düzgünleşmesi hem temizlemenizi kolaylaştırır hem de estetik görüntüyü düzeltirken dişlerinizin ve diş etlerinizin sağlıklı kalmasına yardımcı olur. O yüzden diş telinin diş kaybına sebep olduğu söylenemez. Ancak diş teli takıldığı zaman eğer dişlerinize iyi bakmazsanız ki zaten diş teli ile dişinizi fırçalamanız zordur. Tel olduğu dönemde belki çürük oluşumuna veya diş etlerinde kızarıklıklara ya da kanamalara bu dönemde rastlayabilirsiniz. Bu sebeplerden dolayı eğer diş teli takılmışsa normal insanlardan birazcık daha fazla dişlerinizi fırçalamanız gerekir.

Ortodontik tedavi ile çeneler nasıl düzeltilebilir? Ameliyat şart mıdır?

Ortodontik tedavi bir kaç sebeple yapılır: dişler arasındaki dizilim sorunundan yani sorun dişseldir. Ya da sorun çeneler arasındaki ilişki bozukluğundandır. Yani alt çeneniz hızlı ilerliyor ve gereğinden fazla büyük öne doğru geliyor ise bu durumda ameliyat gerekir. Çünkü bu durumda artık çene kemiğine müdahale gerekir. Üst çeneniz gereğinden fazla büyük ise bu tür durumlarda yani çene ile alakalı büyüklük küçüklük sorunu var ise o zaman ameliyat gerekebilir. Ama erken müdahale olmuşsa yani ailede zaten alt çene çok önde veya üst çene çok geniş gibi çok belirgin sorunlar varsa; çocuklarınızı mutlaka ortalama 7 – 8 yaşındayken ortodontiste göstermekte fayda var.
Önden koruyucu tedavi uygulanarak ilerleme engellenebilir. Bu sorunu hafifletir. Daha sonra 13 yaşlarında yapılacak ortodontik tedavinin eğer çok görüntü sorunu yoksa daha ameliyatsız hallolmasını sağlayabilir. Ortodontik tedavi çeneler arasında uyumda çok büyük bir fark yoksa, dişsel ise çapraşıklık o zaman çok daha kolay ameliyatsız halledilebilir.

Alt kısmana ilerlemekte birçok dişçiye gittim ortodonti ve cerrahi olmalı dedi ne yapmalıyım?

Eğer dişleriniz zaten gömük ise, dişler ortodontik tedavi veya beklenerek görünür normal hale gelemiyorsa o zaman cerrahi gerekir.

Protez dişte dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?

Eğer protez diş yaptırılacaksa mutlaka güvenilir, uzman ve tecrübeli bir yerde yapılmalıdır. Çünkü protez diş yapıldığında eğer olması gerekenden büyük yapılırsa diş etine baskı yaparsa diş eti problemleri oluşturabilir ya da dikkat edilmezse eklemlere de zarar verebilir.

Protez yapıldıktan sonra hareketli protez ise her gün normal diş fırçalar gibi çıkartıp protezlerinizin içini ve dışını fırçaladıktan sonra tekrar protezinizi kullanmaya devam edebilirsiniz.

Yapışık proteziniz varsa o zaman normal fırçalamanın dışında arayüz fırçası kullanmanızı öneririz. Normal fırçalama ile sadece dişin üç yüzeyine ulaşabilirsiniz. İlave olarak diş etleri ve dişlerin arasını küçük bir fırça ile temizlemeliyiz. Bu hem protezleriniz için hem de kendi dişleriniz için önemlidir. Eğer dişlerinizin arası çok sıkı ise diş ipi de kullanabilirsiniz.

Gülüş tasarımı hakkında bilgi verebilir misiniz?

Gülüş tasarımı herkese yapabileceğimiz hatta çok basit, küçük çocuklarda bile kırılmış dişe yaptığımız estetik uygulama da gülüş tasarımı içine girer. Herkes estetiğine önem verir. Fakat bazen dişlerimiz bizim görüntümüzü ve güzelliğimizi tam olarak yansıtmaz. Doğuştan küçüklük, eksiklik veya tam tersine büyüklük veya dizilim sorunu veya diş kaybına bağlı kaymalar ve aşağı doğru sarkmalar veya yukarı doğru sarkmalar olabilir. Bu tür durumlarda eğer gülüşünüzden memnun değilseniz gülüş tasarımı yaptırabilirsiniz. Gülüş tasarımı şu demektir: Aslında yüzünüze, dudağınıza ve yüzünüzdeki bazı kriter noktalara göre size yakışan ve sadece fiziksel koşullar değil, kişiliğinize, sosyal durumunuza ve beklentinize göre yüzünüze en çok yakışan, kişiliğinize en çok oturan en önemlisi sizinmiş gibi görünebilecek dişleri bulma yolculuğuna biz gülüş tasarımı diyoruz.

Yorum Yaz

Yorum Yaz

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Diş Estetiği ve Sağlığı

diş teli tedavisi

Diş Teli Tedavisi

Estetik HaberKasım 3, 2016
Oku
dis-estetigi

Diş Estetiği ve Çene Bozuklukları Tedavisi

Estetik HaberEkim 26, 2016
Oku
dis-eti-kanamasi

Diş Eti Kanaması Neden Olur Nasıl Tedavi Edilir?

Estetik HaberEkim 18, 2016
Oku
hollywood-smile

Güzel Bir Gülümseye Sahip Olabilmek için Hollywood Smile

Estetik HaberTemmuz 25, 2016
Oku
bonding-uygulamasi

Bonding Uygulaması Nasıl Yapılır?

Estetik HaberHaziran 9, 2016
Oku
dis-eti-kanamasi

Diş Eti Kanaması Nedenleri ve Nasıl Önlenebilir?

Estetik HaberMayıs 30, 2016
Oku
implant-fiyatlari

İmplant Nedir, Fiyatları Nasıl Belirlenir?

Estetik HaberMayıs 20, 2016
Oku
yuz estetigi vaser liposuction burun estetigi fiyatlari tayfun türkaslan