Son zamanlarda adını sık sık duyduğumuz glutensiz diyet, aslında çölyak hastalığı olarak bilinen besin kaynaklı bir ince bağırsak alerjisinin tedavisinde uygulanıyor. Gizli belirtilerle ortaya çıkan çölyak hastalığı, bağışıklık sistemine bağlı olarak sindirim sistemini etkileyen, ‘gluten’ adı verilen bir proteini içeren gıdaların alınmasından sonra kendini gösteren bir emilim bozukluğu rahatsızlığı. Buğday, arpa, çavdar ve irmik gibi tahıllarda bulunan gluten proteini, ayrıca çoğu gıdanın üretiminde de kıvam verici madde olarak kullanılıyor.
Çölyak hastaları glutenli gıdaları tükettiklerinde ince bağırsağın iç yüzeyinde iltihaplanmalar meydana geliyor ve bağırsak hücre yüzeylerinde bulunan ve emilimi sağlayan villüs çıkıntıları bu iltihaba bağlı olarak besin maddelerinin emilip kana karışmasına yardımcı olamıyor.
Sık görülen belirtiler; ishal atakları, karın şişliği, halsizlik, iştahsızlık, huysuzluk, kusma, kansızlık, kilo alamama ve boy kısalığı. Kesin teşhisi için kan tahlillerinin yanında ince bağırsak biyopsisi gerekebiliyor. Biyopsi, Endoskopi ünitesi olan hastanelerde yapılabiliyor. Daha çok çocuklarda görülen çölyak hastalığının tedavisi ömür boyu ‘glutensiz diyet’ uygulamak. Fakat günümüzde sadece çölyak hastası olanlar değil, kilo vermek isteyenlerin de uyguladığı bir diyet.
Hollywood’un ünlü aktrislerinden Gwyneth Paltrow ile ön plana çıkan glutensiz diyet modası giderek yayılıyor. Düğününde gluten içermeyen pasta hazırlatanlar, gluten tüketmediğini açıklayan bazı mankenler ve diğer Hollywood ünlüleri, glutensiz diyetin gittikçe daha popüler olmasına dolayısıyla gluten içermeyen besin pazarında da ürünlerin çeşitlenmesine sebebiyet veriyor. A.B.D’de makarna, bisküvi, şeker derken glutensiz bira satışı bile var. Hatta online satış sitelerinin sayısı da giderek artıyor.Yumurta, kırmızı ve beyaz et, sebze ve meyveler gluten içermediklerinden glutensiz diyette rahatlıkla tüketilebilirler.
Glutensiz diyeti kilo kaybetmek amacıyla uygulayanlar özel glutensiz un kullanılarak hazırlanan ekmeklerin yanında mısır, pirinç, patates, darı, nohut, ayçiçeği, keten, susam ve kara buğday tüketebilir. Hazır salça, konserve, hazır çorba, bulyon ve tuzot gibi gıdalarda katkı ve kıvam verici madde olarak kullanılan gluten; sirke, çikolata, sakız, ketçap, mayonez ve dondurma gibi gıdaların bazılarında da bulunabiliyor.
Ayrıca gluten içerme ihtimali olan tuzlu kuruyemişleri açık olarak almak yerine ambalajlı ve gluten içermediğini bildiğiniz markalardan satın alabilirsiniz. Bu yüzden genel olarak ‘glutensiz diyet yapanlar satın aldıkları ürünün içeriğini iyi bilmeliler’ diyebiliriz. Büyük süpermarketlerde ve eczanelerde gluten içermeyen ürünler bulunabiliyor. Alkol kullananlar ise bira, şarap, viski, likör ve brendi gibi gluten içeren içeceklerden uzak durmalılar.
Facebook
Twitter
Pinterest
Instagram
Google+
YouTube
RSS