İlişki esnasında prezervatif yırtılması, korunma uygulamadan ilişkide bulunulması, içe boşalma gibi durumlarda uygulanan etkili bir yöntemdir.
İki şekilde uygulanabilir: Yüksek dozlarda östrojen+progesteron veya yüksek dozda yanlız progesteron hormonu verilmesi (ertesi gün hapları) ve spiral takılması.Uygulamanın ilişkiden sonraki ilk 72 saat içinde yapılması gerekir.
Etki Mekanizması
Yüksek doz hormon ve spiral (RİA) rahimiçinde oluşması muhtemel bir implantasyonu (döllenen yumurta hücresinin rahim içine yerleşmesi) engellerler.
Nasıl Uygulanır?
İlişkiden sonraki ilk 72 saat içinde uzman doktor tarafından hangi yöntem kullanılacağına karar verilerek uygulanır.Koruyuculuk oranı ilk saatlerde uygulandığı anda çok yüksektir ancak süre arttıkça oran düşer ve 72 saat sonrasında koruyuculuğu oldukça düşer.
Ertesi Gün Hapını Kimler Kullanmamalı?
Acil kontrasepsiyon çok özel durumlarda uygulanması gereken bir yöntemdir ve alışkanlık haline getirilmemelidir.
Avantajları Nelerdir
Gerçekten istenmeyen ve oluşması durumunda sosyal ya da tıbbi problemler oluşturabilecek gebeliklerin önlenmesi için oldukça etkili bir yöntemdir. Ancak koruyuculuğun %100 olmadığını bilmek gerekir.
Dezavantajları ve Riskleri
Yüksek doz hormon kullanımındaki kısa vadeli dezavantaj ve risklerin çoğu ile RİA (spiral) kullanımı ile ilgili tüm dezavantaj ve riskler aynen geçerlidir.
Yan etkilerİ Nelerdir?
Kullanılan hormon normalin çok daha üstünde bir doz olduğundan bulantı ve kusma olasılığı daha yüksektir. Bunun dışında yüksek doz hormon uygulaması ilk günlerde lekelenme tarzında kanama yapabilir. Bunu çoğu hasta erken adet görmek olarak ifade etse de bu kanama gerçek bir adet kanaması değildir. Şüpheli durumlarda kanda veya idrarda gebelik testi yapılarak muhtemel bir gebelik durumu ortaya çıkarılmalıdır.
Facebook
Twitter
Pinterest
Instagram
Google+
YouTube
RSS