Kadın Sağlığı

Ertesi Gün Hapı Ne Zaman Alınmalı?

Ertesi Gün Hapı Ne Zaman Alınmalı?
Estetik Haber

Ertesi gün hapı nasıl kullanılır? Bu hap ne zaman alınmalı? İşte en iyi korunma yöntemlerinden olan ertesi gün hapı hakkında merak edilenler!

Ertesi Gün Hapı En İyi Doğum Kontrol Yöntemlerinden Biridir!

Günlük pratiğimizde en sık karşılaştığımız sorulardan biri: ‘Sizce en iyi korunma yolu nedir?’ olmaktadır. Oysaki en iyi korunma yöntemi diye bir şey yoktur. Korunma yöntemleri kişiye göre değişebilir. Çünkü her yöntem, her kişiye uygun olmayabilir. Doğum kontrol yöntemi seçiminde kişinin yaşı, doğum yapıp yapmadığı, adet düzeni, alışkanlıkları, cinsel yaşantısı gibi birçok parametre değerlendirilmelidir. Önceden belirlenen bir yöntemin kullanılmadığı durumlarda acil korunma için en iyi alternatiflerden biri ertesi gün haplarıdır.

Ertesi Gün Hapı Nasıl ve Ne Zaman Kullanılır?

Ertesi gün hapları korunmasız cinsel ilişkide bulunduktan sonra veya kullanılan doğum kontrol yönteminin başarısız olduğu durumlarda, istenmeyen gebeliğin önlenmesinde kullanılır. Bir düşük yöntemi değildir, hamileliğin oluşmadan önlenmesini sağlar. Uzun süreli bir doğum kontrol yöntemi olarak kullanılmamalıdır. Korunmasız cinsel ilişki, kondomun yırtılması kondomun yerinden çıkması veya kondomun unutulması, tecavüz, spiralin yeni çıkarılmış olması, doğum kontrol haplarının unutulması veya atlanması gibi durumlarda cinsel ilişkinin hemen sonrasında ilk 72 saat içinde kullanıldığında etkilidir. İlişki sonrası ne kadar erken kullanılırsa gebeliği önleme şansı o kadar yüksektir. Örneğin; ilk 24 saatte alınan ertesi gün hapları % 98 oranında başarılıyken; ikinci gün kullanımda bu oran % 85’e; üçüncü günde % 55’e kadar düşmektedir. Adet döngüsünün herhangi bir günü kullanılabilir. En yaygın kullanım şekli 12 saat ara ile iki kez kullanımı şeklindedir.

Ertesi Gün Hapının Yan Etkileri Nelerdir?

Ertesi gün hapı ayda bir kereden fazla kullanılmamalıdır. Hormon içerdiğinden dolayı adet kanamasında düzensizliklere neden olabilir. Bulantı ve kusma (ilaç alındıktan sonraki 2 saat kusarsanız ilacı tekrar almanız gerekir), göğüslerde hassasiyet, baş, karın ve mide ağrısı, halsizlik, baş dönmesi, beklenmeyen vajinal kanama (1 haftadan uzun kanama varsa doktora görünmeli, dış gebelik gibi riskler olabilir) adet gecikmesi ( 2 haftadan uzun gecikmelerde gebelik testi yapılmalı) gibi yan etkileri olabilmektedir. Eğer ertesi gün hapına ayda bir kereden daha sık ihtiyaç duyuyorsanız yani düzenli bir cinsel yaşamınız söz konusu ise gebeliği engellemek için diğer doğum kontrol yöntemlerinden (prezervatif, doğum kontrol hapı, spiral vb.) biri için doktorunuzla görüşmeniz daha doğru olacaktır.

Yorum Yaz

Yorum Yaz

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kadın Sağlığı

Vajina-kokusu

Vajina Kokusu Nasıl Giderilir?

Estetik HaberEylül 21, 2016
Oku
lipodem

Lipödem Nedir, Nasıl Tedavi Edilir?

Op.Dr. Reşat Altuğ AktaşŞubat 18, 2016
Oku
ADET

Adet Döneminde Cinsel İlişkiye Girmeyin!

Estetik HaberKasım 23, 2015
Oku
sigil

Genital Siğilin Tedavisi Nasıl Yapılır?

Estetik HaberKasım 4, 2015
Oku
hamilelikte-grip-asisi

Hamileler Grip Aşısı Yaptırabilir mi?

Estetik HaberEkim 26, 2015
Oku
dogum-kontrol-hapi-nasil-kullanilir

Doğum Kontrol Hapı Nasıl Kullanılır?

Estetik HaberEkim 20, 2015
Oku
tup-bebek

Tüp Bebek Tedavisinin Tutmama Nedenleri

Estetik HaberEkim 17, 2015
Oku
hamile

Hamile Kalmadan Önce Alınacak Önlemler

Estetik HaberEylül 7, 2015
Oku

Kişiye Özel Vajinismus Tedavisi

Estetik HaberEylül 2, 2015
Oku
yuz estetigi vaser liposuction burun estetigi fiyatlari tayfun türkaslan