Ektopik gebelik rahim dışında bir yere tutunan döllenmiş yumurta sonucunda görülür. Her 50 gebelikten birinde ektopik gebelik görülür. Bu gebeliği normal gebeliğe dönüştürme ihtimali yoktur. Bu nedenle gebelik sonlandırılır.
Döllenme sonrasında fallop tüplerinden rahme doğru yolculuğuna başlayan zigot, bazı fiziksel bozukluklar sebebiyle rahim dışında bir yere tutunabilir. Orada gelişimine devam eder.
Bazı durumlarda döllenen iki adet yumurtadan biri rahim içerisinde normal şekilde gelişirken, diğeri kanallarda veya başka bir bölümde kalabilir. Buna da heterotopik gebelik denir. Oldukça nadir olan bu durum 4000 hamilelikte 1 görülür.
Ektopik gebelik sonlandırılmadığı takdirde tüplerin ve kanalların zorlanmasına, bunun sonucunda da aşırı kanama ve karın ağrısına neden olabilir. Tüplerde kalıcı hasara veya tüplerinizden birinin kaybına yol açabilecek bu ciddi durum, iç kanama sebebiyle tedavi edilmediği takdirde ölümle bile sonuçlanabilir. Bu nedenle teşhis ve tedavi büyük önem taşır. Hamile iken vücudunuzu tanımanın hayati önem taşıdığını, en ufak bir değişiklik ve anormalliğin bile doktorunuza bildirilmesi gerektiğini aklınızdan çıkarmayın.
Facebook
Twitter
Pinterest
Instagram
Google+
YouTube
RSS