Pekmez, yüksek şeker içeriği nedeniyle iyi bir karbonhidrat ve enerji kaynağıdır. Ayrıca, mineralleri yoğun olarak içermektedir. Pekmez özellikle günlük kalsiyum, demir, potasyum ve magnezyum gereksiniminin büyük bir kısmını karşılamaktadır. Mineral miktarının fazla ve emilim oranlarının yüksek olması nedeniyle hamile ve emziklilerin, tüberkilozlu hastaların, iyileşme dönemindeki kişilerin diyetinde yer alması önerilmektedir.
Pekmezin çok iyi kaynak olduğu besin öğelerinden biri de kromdur. Dokuların krom içeriği hamilelikte, malnütrisyonda ve yaşla büyük ölçüde azalmaktadır. Krom, glikoz toleransa faktörünün yapısında bulunur. Ve insülün kullanımı ile glikoz metabolizmasını etkiler. Rafinasyon işlemi sonucunda gıdalardaki krom miktarının büyük ölçüde azaldığı göz önüne alınırsa pekmezdeki kromun önemi daha da belirginleşmektedir.
Dut pekmezin 100 gramının sağladığı enerji besin öğeleri yüzde 0.1 yağ, yüzde 70,6 karbonhidrat, yüzde 4 kalsiyum, yüzde 0.1 demir ve vitamin-A, Vitamin-B1, vitamin-B2 içeriyor. 100 gram pekmezin sağladığı kalori ise 293. Pestilin diğer bir bileşeni, mükemmel bir besin maddesi olan süt ise yüzde 87,3 su, yüzde 3,5 yağ, yüzde 3,4 protein, yüzde 4,7 laktoz, yüzde 0,75 mineral maddeler ve vitaminlerden oluşuyor. 100 gramı 64 kalori veriyor.
Dut pekmezinin insan sağlığı için yararları:
1-Kansızlık çeken hastalarda çok büyük yararlar sağlar.
2-Mide hastalıklarına özellikle de ülser şikayetine karşı faydalıdır.
3-Astım ve bronşit hastalıklarına karşı yararlıdır.
4-Soğuğa karşı vücudun direncini artırıcı özelliğe sahiptir.
5-Sporcular için bir enerji deposudur.
6-Bebeklerin büyümesinde ve gelişmesine yardımcıdır.
7-Çocukların zeka gelişimine yardım eder.
8-Gargara şeklinde ağız ve boğaz hastalıklarına karşı etkilidir.
9-Çocuklarda sık sık rastlanan pamukçuk için de yaygın olarak kullanılmaktadır
Facebook
Twitter
Pinterest
Instagram
Google+
YouTube
RSS