Günlük hayatta fark etmediğimiz sağlıklı saçı yıpratan birçok işlem var. Kullanılan tarak ve şekillendiriciden saç toplama şekline kadar işte saçımızı yıpratan işlemler…
Saçı kuru iken fırçalama
Saç şekil değiştirmeyi içindeki hidrogen (su) bağlarının yer değiştirmesi ile yapar. Saç esnekliği saç nemliyken artar. Saç kuruyken kendi boyunun %20’si oranında esner ve kırılır bu nedenle saç kuruyken taranmamalıdır. Saç nemliyken %50 oranına kadar esneyebilir. Saça nemliyken şekil verilmelidir. Saçın en büyük nem kaynağı sudur, bu nedenle saçımız yıkandıkça ihtiyacı olan nemi kazanır. Kazandığı nemi uzun süre koruyabilmesi için saç kremi ve bakım kremlerinin kullanımı faydalıdır.
Fön, düzleştirici, maşa
Saça yapılan sıcak işlemler saçı yıpratır. Saçın sıcağa karşı direnci zaman içinde azalır. Bu nedenle bu işlemlerin sık uygulanması (hafta 2-3 kere) durumunda saçta kopma ve kırılmalar artar. Sıcak uygulamalar sonucu saç var olan nemini ve esnekliğini kaybeder. Bu durumunun sonucu olarak saç artık şekillendirme yapmadan doğal haliyle şekil verilemez hale gelir.
Perma, Defrize, Brezilya fönü
Saç yapısını yüzeyden değil, içeride bulunan sülfür bağlarını kopartıp yeniden istenen şekilde (düz/kıvırcık) bağlama yöntemi ile saç şeklini uzun süreli değiştiren uygulamalardır. Bu uygulamalarda saça direncini veren temel zincirsi yapı hasar görebilmektedir. Bu nedenle bu işlemleri profesyonel kişilerin yapması ve saça yılda 1 defadan fazla uygulanmaması gerekmektedir. Bu zincirsi yapı fazla zorlandığında hasar görmekte ve bu hasar bakım yöntemleri ile onarılamamaktadır. Tek çözüm saçın işlemli yerden itibaren kesilmesidir. Aksi takdirde saç sürekli koparak saçın uzamasını engelleyecektir.
Krepe
Saçın uzama yönün aksine doğru taranarak saçın kabartılması yöntemidir. Bu yöntemde saçın dış yapısını oluşturan pul tabaka dizilişinin tersi yönünde bir tarama gerçekleşir. Saç zaman içinden bu yöntemden zarar görür.
Keskin renk değişimleri
Sık aralıklarla saç boyası uygulanması ve saç rengini keskin şekilde değiştirmek (Siyah renkten sarıya dönmek, sarı saçı kızıl yapmak sonra siyah yapmak vb…) güçlü ve saçı yıpratıcı kimyasal kullanımı gerektirdiği için saça zarar vermektedir. İdeal olan saçın kendi tonuna yakın renkler kullanmak veya keskin renk değişimlerini uzun aralıklarla yapmaktır. Boya sebebiyle saçının kurumasından şikayet eden kişilerin ağırlıklı olarak dip boya kullanmaları, saçın tamamını 4-6 ayda bir boyamaları önerilmektedir. Boyalı saçlarda saç büyük oranda nemini kaybetmektedir. Bu nedenle bakım maskelerinin haftada 1-2 kullanımı faydalıdır.
Kaynak saç kullanımı
Saçın daha yoğun görünmesini sağlamak amacı ile saça ekleme yapılması yöntemidir. Saçı çekerek bir kuvvet uyguladığı için saçta kırılma yaratma riski vardır. Özellikle zayıf saç yapısı olan kişilerde uzun süreli kullanımlarda saçta kalıcı kayıp yaratma riski vardır.
Saçı sürekli çekerek çok sıkı toplamak
Saçı sürekli çekerek toplamak saçta ilk aşamada kırılma yaratacaktır. Saç normal koşullarda kopmaya ve aşınmaya dayanıklı bir lif yapısıdır. Ancak yapısal eksiklikler sonucu veya fiziksel zorlamalar sonucu saçımız incelebilir, kolaylıkla yıpranıp kopabilir ve kayıp yaşayabilir.
Sizin de saçınız bu işlemler sonucunda yıprandıysa, kırılan ve yıpranan saçlar için önerimize kulak verin!
Facebook
Twitter
Pinterest
Instagram
Google+
YouTube
RSS