Bitkiler

Defne Yaprağı Faydaları

Defne Yaprağı Faydaları
Estetik Haber

Yahni, buğulama ve sulu yemeklerde sıkça kullanılan defne yaprağı (Laurus nobilis) aynı zamanda sağlığa faydaları ile yüzyıllardır çeşitli hastalıklara karşı kullanılan şifalı bitkiler arasında yer alıyor.

Defne yaprağı çayı geleneksel olarak vücuttan fazla suyun atılması için kullanılır. Demir bakımından oldukça zengin olan defne yaprağı demir eksikliğine bağlı anemi tedavisine yardımcı bir doğal ürün olarak tüketilebilir.

  • A vitamini bakımından zengindir
  • Yüksel oranda demir, manganez, kalsiyum ve magnezyum içerir
  • Sindirim sorunlarına ve mide ağrısına iyi gelir
  • Terlemeyi azaltır
  • Göz sağlığını korur
  • Antioksidandır, cilde iyi gelir
  • Tansiyonun dengelenmesine yardımcıdır
  • Şişkinliği alır
  • Hastalıklara karşı vücudu güçlendirir
  • Yağı ciltteki yaraların daha hızlı iyileşmesine yardımcıdır
  • Öksürüğe iyi gelir
  • Balgam söktürücü etkisi vardır
  • İştah açar
  • Uykuyu düzenler
  • Gaz gidericidir
  • Defne yaprağı yağı harici olarak kullanıldığında romatizma ve kas ağrılar

Defne Yaprağı Çayı Nasıl Hazırlanır?

Defne yaprağı çayını 2 farklı şekilde hazırlayabilirsiniz. 1 büyük bardak çay için 3 defne yaprağını suyla birlikte kaynatın ve ocağın altını kapattıktan sonra 3-4 dakika demlenmesini bekleyin. Veya suyu kaynattıktan sonra defne yapraklarının bulunduğu bardağa dökün ve bardağın ağzı kapalı şekilde 8-10 dakika kadar demleyin. Çayın tadı sert gelirse 2-3 yemek kaşığı süt ya da 2 çay kaşığı balla tatlandırabilirsiniz.

Öksürük İçin Defne Yaprağı: Defne yaprağını, öksürüğü geçirmek ve balgam söktürücü olarak kullanmak istiyorsanız bu tarifi deneyebilirsiniz. Kendim bu tarifi denemedim ancak çok olumlu yorumlar aldığı için paylaşıyorum. Yarım litre suya 4 yemek kaşığı bal, 20 adet kurutulmuş ve iyice toz haline getirilmiş (havanda dövebilirsiniz) defne yaprağı, 2 adet orta boy limonun suyunu ekleyin. Karışımı kısık ateşte yoğun bir kıvama gelinceye kadar karıştırın. Ocaktan alıp dışarda soğumasını bekleyin. Soğuduktan sonra yoğun bir şurup kıvamına gelecektir. Daha sonra hava alamayan bir kaba transfer edip buzdolabında muhafaza edin. Öksürüğünüz geçene kadar bu karışımdan günde 2-3 kaşık kullanabilirsiniz. Bu tarife yapılan kullanıcı yorumlarına göre 2 güne kadar öksürüğü hafifletiyor ve balgamın çözülmesine yardımcı oluyor.

Defne Yaprağının Besin Değeri

100 gram defne yaprağında (yaklaşık 50 çay kaşığı); 6185 IU A vitamini, 46.5 mg C vitamini, 0.4 mg riboflavin, 180 mcg folat, 2 mg niasin, 834 gram kalsiyum, 43 mg demir, 120 mg magnezyum, 113 mg fosfor, 529 mg potasyum, 3.7 mg bakır, 0.4 mg bakır, 8.2 mg manganez ve 2.8 mcg selenyum bulunmaktadır.

Defne Yaprağının Sağlığa Faydaları

Göz sağlığının korunması için kritik bir önemi olan A vitamini bakımından oldukça zengin olan defne yaprağı, pek çok göz sorunundan korunmak ve göz hastalıklarına yakalanma riskini düşürmek için kullanılabilir.

Defne yaprağı özünün yaraları iyileştirici etkisi üzerine yapılan bilimsel çalışmalarda, bu yaprakta bulunan bazı bileşenlerin antimikrobiyal yapısıyla yaraları temizlediği ve yaraların iyileşme süresini belirli oranda hızlandırdığı sonuçları elde edilmiş.

2009 yılında bilimsel bir dergi olan “Journal of Clinical Biochemistry and Nutrition”da yayınlanan araştırma sonuçlarına göre, 30 gün boyunca düzenli olarak 1 g – 3 g arası defne yaprağı tüketen tip 2 diyabet hastalarının kolesterol ve trigliserid seviyelerinde düşme tespit edilmiş.

Defne yaprağı yağı, ciltte herhangi bir tahrişe yol açmayan, oldukça etkili bir sinek/böcek kovucudur.

Uyarılar

Defne yaprağı çayı da diğer bitkisel çaylar gibi kontrollü tüketilmelidir. Aşırı tüketimi mide rahatsızlıklarına neden olabilir. Hamile kalmaya çalışanlara önerilmez. Gebelik ve emzirme dönemlerinde tüketilmemelidir. Herhangi bir cerrahi operasyondan 2 hafta önce kullanımı kesilmelidir. Rahatlatıcı (sedatif) ilaçlarla birlikte kullanılmamalıdır.

Yorum Yaz

Yorum Yaz

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bitkiler

chia

Chia Tohumu’nun Faydalarını Biliyor musunuz?

Estetik HaberŞubat 14, 2016
Oku
karnıbahar

Karnabaharın Her Derde Deva Olduğunu Biliyor muydunuz?

Estetik HaberKasım 12, 2015
Oku

Ceviz Yaprağının Faydaları

Estetik HaberEkim 12, 2015
Oku

Kuru Cilt İçin Tonik

Estetik HaberEkim 12, 2015
Oku

Kudret Narı Nedir? Faydaları Nelerdir?

Estetik HaberEkim 5, 2015
Oku

Ağız Felcine Hangi Bitki İyi Gelir

Estetik HaberEkim 5, 2015
Oku

Bel Ağrısı için Şifalı Bitkiler

Estetik HaberEylül 18, 2015
Oku

Mürdüm Eriğinin İnanılmaz Faydaları

Estetik HaberEylül 10, 2015
Oku

Yabani Enginar Faydaları

Estetik HaberEylül 8, 2015
Oku
yuz estetigi vaser liposuction burun estetigi fiyatlari tayfun türkaslan