Güzellik

Cilt Rengi ve Kıl Tipine Göre Lazer Epilasyon Seçimi

Cilt Rengi ve Kıl Tipine Göre Lazer Epilasyon Seçimi
Arzu Güngör

Epilasyon, vücuttaki istenmeyen tüylerin hijyen veya kozmetik amaçlı yok edilmesi işlemidir. Lazer epilasyon ise, bu amaçla üretilmiş teknolojik cihaz sistemleri yardımı ile bu tüylerin kalıcı olarak yok edilmesidir. Bu yöntemin tedavide kullanımı son yıllarda gelişen teknoloji ile de oldukça yaygınlaşmıştır.

Lazer epilasyon son yıllarda Ağrısız , kalıcı ve güvenli bir yöntem olması nedeniyle de, hem kadınlar hem de erkeklerde en sık talep edilen kozmetik işlemler arasına girmiştir.

Lazer Epilasyon Nasıl Yapılır ?

Lazer epilasyon, lazer cihazları kullanılarak tek tek tüm kıl ve kıl kümeleri lazer ışınları ile taranarak yapılır. Bu işlem, kullanılan lazer sistemine ve vücutta uygulama yapılacak bölgeye göre farklı cihaz ve farklı tipte başlıklar kullanılarak hedeflenen tüm alanlar taranarak uygulanır. Başarılı ve etkin tedavi sonucu için uygun tarama oldukça önemlidir.

Lazer Epilasyon Nasıl Bir Tedavidir?

Lazer cihazları, üretim amacına göre farklı dalga boylarında ışık üreten cihazlardır. Lazer epilasyonda, farklı dalga boylarında üretilen ışık, kıl köklerine etki etmektedir. Kıl kökünün gelişimi 3 farklı fazdan oluşur. Vücutta kıl kökleri bu gelişim fazlarını farklı dönemlerde yaşar. Lazer ışınları özellikle büyüme fazındaki kıl kökleri üzerinde etkili olmaktadır. Kıl köküne ulaşan lazer ışını, kıl kökünde bulunan renk maddesi tarafından emilir. Işık enerjisi ısı enerjisine dönüşür ve oluşan bu ısı da kıl kökünü tahrip ederek yeni kıl uzamasına engel olur. Böylece büyüme fazındaki kıllar yok edilmiş olur.

Kullanılan Lazer Sistemleri Nelerdir?

Lazer epilasyon tedavilerinde farklı lazer sistemleri kullanılmaktadır. Bunlar arasında dalga boyları farklı olan Alexandrite, Diod ve Nd-Yag sistemler, en sık kullanılan sistemlerdir.

Hastada lazer sistemi seçimi neye göre yapılmaktadır?

Cihaz seçimi yani lazer sistemi seçimi, her hastada farklı olan, cilt rengi, kıl tipi ve kıl kökü rengine göre seçilmelidir. Bu kriterler lazer ışınlarının kıl köküne uyguladığı tedaviyi etkilediği için, söz konusu kriterlere uygun lazer sistemi ile tedavi yapılmalı. Çünkü Alexandrite, Diyot ve Nd:Yag lazerlerin etkinlik alanalrı farklıdır. Bu nedenle Bu nedenlerle tedavi öncesi mutlaka kişinin muayenesi yapılarak cilt rengi, kıl kökü rengi ve kalınlığı belirlenmelidir.

Lazer Epilasyon tedavisi güvenilir bir yöntem midir?

Lazer epilasyon tedavisinde lazer ışığının hedefi kıl kökündeki renk maddesidir. Bu nedenle çevrede bulunan deri ve yumuşak dokulara zarar vermeden kıl köküne ulaşır. Kıl köküne ulaşan lazer ışını, kıl kökünde bulunan renk maddesi tarafından emilir. Işık enerjisi ısı enerjisine dönüşür ve oluşan bu ısı da kıl kökünü tahrip eder. Bu sayede kalıcı olarak kıl kökü yok edilir. Dolayısı ile daha derin doku ve organlara ulaşması ve zarar vermesi söz konusu değildir.

Lazer Epilasyon bir tedavi şekli midir?

Lazer epilasyon, son yıllarda gelişen teknoloji ile hasta açısından daha konforlu bir hale gelmiş bir yöntem olsa da tıbbi bir işlemdir. Bu nedenle de işlemden önce mutlaka lazer epilasyon konusunda uzmanlaşmış bir doktor tarafından uygulama talep edilen alan muayene edilmeli ve işlem muayeneyi gerçekleştiren doktor kontrolünde gerçekleştirilmelidir. Aksi durumlarda yanlış, yoğun ya da yetersiz yapılan tedavilerde, hastada ciddi reaksiyonlar görülebilir. Bu reaksiyonlar, cilt yanığı ve iz şeklinde olabilir. Bunun yanı sıra yetersiz yapılan işlemlerde başarı gecikir ve seans süreleri uzar. Bu durumda hastaya zaman kaybettirir.

Lazer Epilasyon ağrılı bir işlem midir?

Lazer epilasyon tedavisi uygulanan bölge, kullanılan sistem ve kişinin ağrı eşiği dediğimiz ağrıya duyarlılık düzeyiyle değişmekle birlikte, artık gelinen son teknoloji sayesinde oldukça konforlu bir hale gelmiştir. Özellikle kullanılan soğutma sistemleri sayesinde bölgede soğuk anestezisi etkisi sağlanarak ağrısız işlem yapılabilmektedir.

Lazer Epilasyonda Bütün Kıllara Tedavi Uygulanabilir mi ?

Cilt tipi, kıl rengi ve yapısı uygun olan, istenmeyen kılların olduğu her bölgeye lazer epilasyon uygulanabilmektedir. Kadın hastalarda ağırlıklı olarak üst dudak, çene bölgesi, kol, koltuk, bacak ve bikini bölgesine Tedavi uygulanır. Erkek hastalarda ise, sırt, omuzlar, göğüs üstü, sakal, alın ve kaş üstleri en sık uygulanan bölgeler arasındadır.

Son yıllarda gelişen lazer teknolojileri sayesinde tüm cilt tipleri için lazer tedavisi uygulanabilmektedir. Fakat halen en başarılı sonuçlar, açık renk ten renklerinde ve koyu renkli kıl köklerinde elde edilmektedir. Bu nedenle kıl köklerinin renk hücreleri bu tedavi için önemlidir. Bu sebeple lazer epilasyon, beyaz kıllarda etkili değildir. Aynı şekilde sarı ve kızıl kıllarda da tedavi etkinliği nispeten azalmaktadır.
Yukarıda anlatılan durumlardan ötürü doktor tarafından muayene bu tedavi için çok önemlidir. Mutlaka kıl köküne uygun cihaz seçilmelidir.

Lazer Epilasyon tedavisi için kaç seans gereklidir?

Lazer epilasyon tedavisinde seans sayısı, uygulama alanına, cilt rengine ve kıl kökü rengine, kalınlığına göre farklılıklar göstermektedir. Ortalama olarak 6-8 seans bu tedavi için genellikle yeterli olmaktadır. Seans periyodu ise anotomik bölgeye göre değişmekle birlikte 4-6 haftadır.

Hangi yaş gruplarına uygulanır?

İstenmeyen tüyler ırksal özelliklerimiz nedeni ile hem erkeklerde hem de kadınlarda oldukça sık görülmektedir. Bu sebepten dolayı lazer epilasyon tedavisi, hem kadınlarda hem de erkeklerde çok sık talep edilen bir tedavidir. Lazer epilasyon, bayan hastalarda adet düzeni ve pubertal gelişim araştırıldıktan sonra her yaşta uygulanabilir.

Lazer Epilasyonun sakıncalı olduğu durumlar nelerdir?

Hamilelikte lazer ışınlarının zararlı olup olmadığına dair kesin bir kanıt yoktur. Bu nedenle lazer epilasyon tedavisi en azından gebeliğin ilk aylarında tercih edilmez. Ayrıca tüm işlemlerde için olduğu gibi kanser hastalarına da tedavi ve takip sürecinde lazer epilasyon yapılmaz. Güneşlenme ile veya solaryuma bağlı bronzlaşma sonrası lazer epilasyon yapılmaz ya da tedavi dozları bronz tene uygun şekilde ayarlanarak uygulanabilir.

Bu tedavi kılları yok etmede kalıcı bir yöntem midir? Kıllarda geri dönüş yaşanabilir mi?

Bu tedavi ile kıllar, kıl kökü tahribatı ile kalıcı olarak yok edilirler. Ancak altta hormonal bir tetikleyici veya kıllanma da artışa neden olabilen ilaç kullanımı gibi tetikleyici nedenler söz konusu ise tedavi de başarısızlık söz konusu olabilir.

Bikini bölgesi ve koltuk altı gibi hassas bölgelere uygulanması sağlık açısından uygun mudur?

Lazer epilasyon tedavisi ile ilgili bilinen en yanlış bilgi ve kanılardan biridir. Bugüne kadar yapılan bilimsel çalışmalarda, lazer epilasyon amacıyla için üretilen ve kullanılan lazer sistemlerinin, herhangi bir fonksiyona olumsuz bir etkisi yoktur. Bu konuda yani olumsuz bir etkiye sebep olduğuna dair bir veri ortaya konmamıştır.

Bu tedavi sonrasında leke oluşumuna ve güneşe karşı hassasiyette artış mı olur?

Bu tedavide kıl kökünün renk maddesi kadar cilt rengi de önemlidir. Bölge deri rengi güneşe maruziyetle bronzlaşmış ise deri renginin normal rengini alması tedavi devamı için gereklidir. Bronz deriye tedavi uygulanmaz ve ya tedavi dozları ona göre ayarlanır. Ancak yapılan lazer tedavisi kişiyi güneşe ve leke oluşumuna daha duyarlı hale getirmez. Ancak tedavi sürecinde tüm cilt tedavilerinde olduğu gibi güneşten koruyucular hastaya özellikle güneşe maruz kalan alanlara kullandırılmalıdır.

Yazın tedaviye devam edebilir miyiz?

Tedavi bölgesi brozlaşmadığı ve güneşten koruyucular kullanıldığı sürece tedaviye devam edilebilir.

Lazer epilasyonun sakıncaları nelerdir?

Lazer epilasyon tedavisi bir hekim kontrolünde yapıldığı zaman tedaviye bağlı yanık, renk açılması ve koyulaşması gibi problemler oldukça az görülmektedir. Ayrıca doktorunuz bu alanda uzman birisi ise bu tip problemlerle karşılaşılsa bile tedavisini de kolayca yapabilmektedir.

Sonuç olarak, lazer epilasyon bu alanda uzman bir hekim tarafından ya da onun gözetiminde uygulanması durumunda herhangi bir promlem yaşanmadan uygulanan, etkin ve kalıcı bir tedavi şeklidir. Ayrıca kişiye sosyal yaşantıda hijyen ve kozmetik açıdan oldukça konfor sağlayan bir yöntemdir.

Arzu Güngör
Estetik ve Plastik Cerrahi Danışmanı | Estetik cerrahi seçimi bir denge işidir. Kâr ve zararını iyice anlamak ve teraziye koyup tartmak gerekir. Acele etmeden telaşa kapılmadan, dinleyin ve araştırın. Doktorunuza tüm sorularınızı sorun. Operasyon sonrası da önemli süreçtir. Bu dönemin üstesinden kolayca gelebilmek için, desteğini her zaman hissedeceğiniz doktordan yana seçiminizi yapın.

Yorum Yaz

Yorum Yaz

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Güzellik
Arzu Güngör

Estetik ve Plastik Cerrahi Danışmanı | Estetik cerrahi seçimi bir denge işidir. Kâr ve zararını iyice anlamak ve teraziye koyup tartmak gerekir. Acele etmeden telaşa kapılmadan, dinleyin ve araştırın. Doktorunuza tüm sorularınızı sorun. Operasyon sonrası da önemli süreçtir. Bu dönemin üstesinden kolayca gelebilmek için, desteğini her zaman hissedeceğiniz doktordan yana seçiminizi yapın.

Güzellik

masseter botoks

Yüz İnceltme Botoksu (Masseter Botoks) Hakkında Herşey Burada!

Dr. Özgür Esen ÇetinerKasım 5, 2019
Oku
ameliyatsız yanak inceltme

Ameliyatsız Yanak Nasıl İnceltilir?

Dr. Özgür Esen ÇetinerEkim 15, 2019
Oku
jawline dolgusu

Jawline ve Diğer Dolgu Uygulamaları Gün Geçtikçe Popülerleşiyor

Dr. Özgür Esen ÇetinerEylül 27, 2019
Oku
h100 asisi

Daha Genç Bir Cilt İçin H100 Aşısı!

Dr. Mehmet AkgünTemmuz 29, 2019
Oku
meme implantı

Kadınlar da Göğüs Şekil Bozukluklarına Dikkat!

Op.Dr. Reşat Altuğ AktaşTemmuz 29, 2019
Oku
soğuk lipoliz

Soğuk Lipoliz Tedavisi Nedir, Nasıl Yapılır?

Dr. Özgür Esen ÇetinerMayıs 25, 2019
Oku
microblading

Kusursuz Kaşlar İçin Microblading!

Uzm. Est. Seher TunalıMayıs 25, 2019
Oku
burun estetiği

Burun Estetiğinde Sizi Doğru Sonuca Götüren Saklı Kurallar

Op.Dr. Reşat Altuğ AktaşMayıs 25, 2019
Oku
akıllı dolgu

Kolajen Üretiminde “Akıllı Dolgu”

Dr. Özgür Esen ÇetinerMayıs 18, 2019
Oku
yuz estetigi vaser liposuction burun estetigi fiyatlari tayfun türkaslan