Sivilce ve akne problemi kadınların en büyük kabuslarından. Ancak cildinizi yeterince tanıyorsanız, o zaman bu sorunu ortadan kaldırmak sanıldığı kadar zor değil. Proactiv Solution’ın yaratıcılarından Katie Rodan ve Kathy A. Fields’ın hazırladıkları “Cilt IQ’su testi”, cilt problemleri yaşayanların ciltlerine uygun bakım yapmaları, sorun yaşamayanların ise güzelliklerini devam ettirmeleri için bir rehber niteliğinde…
Kişilerin kendi cildini ve yaşam alışkanlıklarını iyi tanımalarının cilt sağlığını da kontrol altında tutmalarını sağlayacağını belirten Rodan ve Fields, yapılacak küçük bir testle ciltlerini iyi ya da kötü yönde etkileyecek faktörleri öğrenmenin mümkün olduğunu belirtiyorlar.
Sorular
1- Ailenizde genel olarak sivilcelenmeye eğilimli cilt sorunu var mı?
* Evet * Hayır
2- Hangi faktörler sivilcelere neden oluyor?
* Belirli yiyecekler * Uykusuzluk
* Stres * Adet döngüsü * Diğer
3- Makyaj yapıyor musunuz?
* Evet * Hayır
4- Adet döneminizin hemen öncesinde veya ortasında cilt sorunları yaşıyor musunuz?
* Evet * Hayır
5- 40 yaşından sonra beyaz saçlarınızla birlikte sivilceleriniz de arttı mı?
* Evet * Hayır
Yanıtlar
1- Genetik, cilt sorunlarının oluşmasında ve ilerlemesinde önemli bir rol oynuyor. Bir ebeveynde şiddetli sivilce oluşumu varsa sizin sivilcelerinizin de şiddetli olması muhtemeldir.
2- Yapılan çalışmalar, özellikle çikolata ve kızarmış yiyecekler içeren beslenme düzeninin cilt sorunlarına neden olmadığını gösteriyor. Cildinizde bazı besinleri aldıktan sonra artan sivilcelenme fark ettiyseniz yine de bu yiyecekleri yemekten mümkün olduğunca kaçının. Sivilcelenme çoğunlukla stres, yetersiz uyku ve ortam değişiklikleri ile ilişkilidir.
3- Kullandığınız tüm kozmetiklerin yağsız ve yağlanma yapmayan ürünler olduğundan emin olun.
4- Adet veya yumurtlama dönemindeki hormonal değişiklikler sırasında cilt sorunlarında görülen artış sıkça rastlanan bir durum. Adetleriniz çok düzensizse jinekoloğunuza başvurabilirsiniz.
5- Hormonlarınızdaki normal değişimden dolayı cilt sorunları 30’lu ve daha ileri yaşlara kadar görülebilir. Östrojen azalıp androjen seviyesi arttığı için menopoz döneminde de bazı cilt sorunlarıyla karşılaşmanız olası.
Facebook
Twitter
Pinterest
Instagram
Google+
YouTube
RSS