Bitkiler

Cevizin Bilinmeyen Faydaları

Cevizin Bilinmeyen Faydaları
Estetik Haber
Yapılan yeni araştırmalar, cevizin önemli sağlık faktörlerini olumlu yönde etkileme potansiyeline sahip olabileceğini öne sürmektedir. Cevizin kolon kanseri ve bilişsel yaşlanmanın bazı özellikleri üzerindeki etkisinden bağırsak ve damar sağlığı üzerindeki pozitif etkisine kadar, Experimental Biology 2015’te (EB) sunulan araştırmanın bulguları cevizin mekanizması hakkında en güncel bilgilerin ayrıntılarını ortaya çıkardı.
California Walnut Commission CEO’su Dennis A. Balint “Bu bulgular, cevizin kalp sağlığı, diyabet, kanser, bilişsel gelişim, fertilite ve kilo kontrolünü nasıl etkilediğini gösteren ve 20 yılı aşkın süredir yürütülmekte olan 159’dan fazla yayımlanmış makaleyi destekleyerek, sağlıklı Diyetimizin bir parçası olarak ceviz yemenin pek çok avantajını daha iyi anlamamıza yardımcı olmaktadır” dedi.
EB 2015’te sunulan özetlerden henüz bilimsel sonuçlar çıkarılamasa da, en son bulguların özeti aşağıda sunulmuştur:
Kolon Kanseri: Araştırmacılar ilk kez ceviz bileşenlerinin kolon kanseri hücreleri üzerinde etkiye sahip olup olmadığını araştırmıştır. Bu hücre çalışması, Kore’de bulunan Ewha Kadın Üniversitesi, Beslenme Bilimi ve Gıda Yönetimi Anabilim Dalı tarafından yürütülmüş ve ceviz özütünün kanser kök hücrelerinin sağkalımını önemli ölçüde yavaşlattığını ve kolon kanseri kök hücrelerinin çoğalmasını azalttığını göstermiştir.
Bu sonuçlar çerçevesinde, araştırmacılar kanser kök hücrelerini hedef alan kolon kanseri terapilerinde ceviz tüketiminin rolünü daha fazla araştırmak için bu sonucun bir gerekçe teşkil ettiğini belirtmektedir. Kolon kanseri, Avrupa’da en yüksek kanser insidansına sahip kanserler arasında en çok görülen üçüncü kanser tipidir. Avrupa’da her yıl kolon kanserinden 212,000 hasta hayatını kaybetmektedir. Türkiye’de ise her  yıl 120,000-130,000 kişide yeni kanser tanısı koyulmaktadır. Bu kişilerin %7.1’inde kolon kanseri  tanısı koyulmaktadır.
• Bağırsak Sağlığı: Bağırsak mikrobiyomu vücudumuzun yediğimiz gıdaları sindirmesi ve kullanmasına yardım eden bakterilerin yer aldığı bir ekosistemdir; bağırsak mikrobiyomundaki değişiklikler kronik hastalıklara yol açmaktadır. Yakın tarihte Louisiana Eyalet Üniversitesi Sağlık Bilimleri Merkezi, Tıp Fakültesi, Fizyoloji Anabilim Dalı tarafından yürütülen bir çalışmada2, cevizin iki kategorideki bağırsak bakterisi üzerinde etkisini araştırmıştır.
Ceviz içeren bir diyet (insan diyeti eşdeğeri yaklaşık olarak 2 onz) iki kategorinin oranını anlamlı ölçüde değiştirmiştir; dolayısıyla “cevizin sağlık üzerinde faydalı etkilerini gösterdiği ve bağırsağın mikrobiyal ortamını değiştiren yeni bir mekanizma” olduğunu göstermektedir. Bu çalışma hayvanlar üzerinde denendiği için insanlar için sonuçların ne olacağı konusunda henüz yorum yapılmamaktadır.
• Yaşlanma/Beyin Sağlığı: Tufts Üniversitesi İnsan Beslenmesi Araştırma Merkezinden çıkan bu hayvan çalışmasında3, hem genç hem yaşlı sıçanlar ve çoklu doymamış yağ asidi ve folat, selenyum, magnezyum ve polifenoller gibi bileşenlerin bir kaynağı olan cevizin beynin kritik bölgelerindeki mekanizmaları üzerindeki etkisi araştırılmıştır.
Hayvanlar üç gruba ayrılmıştır. Birinci grup hiç ceviz yemeyen kontrol grubu (%0); ikinci grup diyetlerinin %6’sını cevizin teşkil ettiği grup ve üçüncü grup da diyetlerinin %9’unu cevizin teşkil ettiği gruptur (insan diyeti eşdeğeri sırasıyla 1 onz ve 40 1,5 onz). Bu gruplar, on hafta boyunca izlenmiştir. Araştırmacılara göre, diyetin bir parçası olarak ceviz tüketimimi beynin yaşlanması üzerinde etkiye sahiptir.
Bu çalışma hayvanlar üzerinde denendiği için henüz insanlar üzerindeki etkileri konusunda yorum yapılmamaktadır. Türkiye nüfuzunda yaşlıların oranı (65 yaş ve üzeri bireyler) Avrupa’ya kıyasla düşüktür, 2012’de 5.7 milyon iken 2023’te nüfusun %10.2’sine ulaşması beklenmektedir.
• Damar Sağlığı: Mikrovasküler fonksiyon, kılcal damarlar gibi en küçük kan damarlarımızın sağlığı anlamına gelmektedir. Davis’te yer alan Kaliforniya Üniversitesi Beslenme ve İç Hastalıklar Anabilim Dalı tarafından yüksek kolesterollü menopoz sonrası kadınlarla ilgili olarak yapılan bir çalışmada, ceviz tüketiminin kısa vadeli etkisi araştırılmıştır. Bir günde 40 gram veya 1.5 onz ceviz tüketen grubun vasküler fonksiyonu iyileşmiştir. Çalışmada bu iyileşmenin cevizden alınan yağ asitleri, alfa-linplenik asit (ALA) ve linoleik asit (LA) sayesinde olduğu sonucuna varmıştır.
Yorum Yaz

Yorum Yaz

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bitkiler

Bitkiler

chia

Chia Tohumu’nun Faydalarını Biliyor musunuz?

Estetik HaberŞubat 14, 2016
Oku
karnıbahar

Karnabaharın Her Derde Deva Olduğunu Biliyor muydunuz?

Estetik HaberKasım 12, 2015
Oku

Ceviz Yaprağının Faydaları

Estetik HaberEkim 12, 2015
Oku

Kuru Cilt İçin Tonik

Estetik HaberEkim 12, 2015
Oku

Kudret Narı Nedir? Faydaları Nelerdir?

Estetik HaberEkim 5, 2015
Oku

Ağız Felcine Hangi Bitki İyi Gelir

Estetik HaberEkim 5, 2015
Oku

Bel Ağrısı için Şifalı Bitkiler

Estetik HaberEylül 18, 2015
Oku

Mürdüm Eriğinin İnanılmaz Faydaları

Estetik HaberEylül 10, 2015
Oku

Yabani Enginar Faydaları

Estetik HaberEylül 8, 2015
Oku
yuz estetigi vaser liposuction burun estetigi fiyatlari tayfun türkaslan