Burun Estetiği
Burun estetiği için en önemli unsur burnun en doğal halini almasıdır. Bu yüzden hastaya uygun burun tasarımı yapılması gerekir. Burun estetiği sonrası, burnun doğal şeklini alarak operasyonun başkası tarafından anlaşılmaması ameliyatın başarısını gösterir.
Estetik ameliyatlar içinde en çok tercih edileni burun estetiğidir. Bu estetiğin diğer adı rinoplasti olarak bilinir. İşlem sayesinde burun yeni şeklini alır. Burundaki çökmeler, çıkıklar, asimetrik problemler ve burun deliklerindeki büyüklük gibi sorunlar çözümlenir. Bu problemlerin yanı sıra sağlık açısından nefes almada yaşanan zorluklar da burun estetiği ile giderilir. Burun ameliyatlarında hastanın nefes alma sorunu çözülmüşse ve burnun yüzle uyumu sağlanmışsa istenilen sonuç elde edilmiş olur.
Burun Estetiği Kimler İçin Uygundur?
Gelişim çağını bitirmiş hastalarda kolaylıkla uygulanabilir. Burun estetiği için en düşük yaş grubu 17-18 yaş aralığındır. Yani bu yaş aralığından itibaren işlem gerçekleşebilir. Estetik ameliyat için yaşın tamamlanmış olmasıyla birlikte hastanın kişiliğinin de oturmuş olması şarttır. Çünkü kişiliğini tamamlayamamış hastalarda burun estetiği için beklentiler gerçeğin çok üstündedir. Bunun sonucunda da hayal kırıkları yaşanır. Örnek verecek olursak; kendisini sevdiği bir ünlüye benzetmek isteyen kişi burun estetiği sonucunda bu durumun oladığını görünce hayal kırıklığı yaşar. Tam anlamıyla benzemek sadece burunla olacak bir işlem değildir. Herkesin yüz yapısı birbirinden farklıdır.
Muayene işlemi nasıl gerçekleşir?
Burnun tasarımı ve ameliyat öncesi muayene işlemi en önemli ve gerekli kısımdır. Bu muayeneler burnun hem iç kısmında hemde dış kısmında gerçekleşir. Dış kısımdaki muayenede şekil bozukluklarına ve cildin yapısına bakılırken iç kısmında nefes alma zorlukları, burun eti gibi sorunlar değerlendirilir.
Burun tasarımı için ideal olan nedir?
Burun estetiğinden önce kişiye özel bilgisayarla tasarlanmış burun modelleri yapılması şarttır. Oluşturulacak tasarımda yüzün genel şekli esas alınır. Çünkü burun; dudak, çene, alın gibi yüzün diğer parçalarıyla orantılıdır. Bu yüzden hepsinin bir bütün olarak düşünülmesi ve buna uygun bir burun oluşturulması gerekir. İdeal burun doğal görünüme sahip olandır. Kişiye özel tasarımlar sayesinde burunda istenilen doğallık sağlanır. İdeal burun modeline sahip olmak isteyen kadın hastalarda zerafet ve güzel görünüm ön planda tutulurken, erkek hastalarda ise kadınsı hatları oluşturacak operasyonlardan kaçınılmalıdır.
Burun Tıkanıklığı Nedir?
Burun deliklerinin arkasındaki kıkırdak ve kemiksi yapıya dönüşmüş bölüme septum denir. Bunun sağa ya da sola kaymasına septum deviasyonu denir. Bu kayma bir çok insanda mevcuttur. Ancak hastaların büyük çoğunluğu farkında değildir. Bu durumun anlaşılması için ya nefes almada zorluk ya da burunda eğrilik olması gerekir. Deviasyon durumunda burun deliklerinden biri küçülür ve nefes almada sıkıntı oluşturur. Büyük olan delikten daha fazla nesef alışverişi sağlandığı için burun deliklerinde yapısal olarak değişim gözlenir. İki Burun deliği de bir süre sonra tıkanır. İyi bir burun estetiği nefes almayı da rahatlatan bir operasyon olmalıdır.
Burun Operasyonu
Genel anesteziyle yapılır. Bütün donanıma sahip ameliyat ortamında yapılması gereken bir cerrahi işlemdir. 1-4 saat arasında operasyonun şekline göre değişiklik gösterir. Operasyonda burna en uygun şekil verilir. Burundaki eksiklikler dolgu yardımıyla doldurulurken fazla kısımlar da alınır. Burun estetiğinde cerrahların kendilerine özgü teknikleri vardır.
Burun Estetiği Sonrasında Neler Yapılmalı ?
Burun estetiği sonrası çok fazla ağrı olmaz. Sıkıntılı geçmeyen bir süreçtir. Ağır kesici ilaçlarla hasta hafif ağrılı dönemi geçirebilir. Aynı gün hastaneden çıkılabilir ve hasta normal hayatına geri döner. İyileşme süreci ayakta geçer. İstirahate gerek görülmez. Göz çevresinde hafif şişlik ve morarmalar olabilir. Bunlar bir hafta içerisinde kaybolur. Bir hafta sonunda kontrole gidilir. Burundaki kalıplar veya bandajlar çıkarılır. Hasta normal hayatına döner. Ameliyat sonrası ilk 6 ay çarplardan,güneş ışınlarından ve gözlük kullanımından uzak durulması gerekir.
BURUN ESTETİĞİ HAKKINDA EN SIK SORULAN SORULAR
Burun estetiği hangi durumlarda gereklidir?
Burunda doğuştan gelen deformasyonlar, nefes alma sorunları, eğrilik, kaza veya darbe sonrası şekilde bozulmalar, yüzle uyumsuzluk, burun ucunun yuvarlak, uzun, düşük, eğri olması, burnun geniş, kemerli olması gibi görüntü ve sağlık açısından ortaya çıkan problemler yüzün görüntüsünü ve sağlığını olumsuz yönden etkilemektedir. Öz güven problemlerine,beğenilmeme duygusuna ve cansız duruşa neden olmaktadır. Nefes almada zorluk yaşıyorsanız ciddi sağlık sorunlarınız var demektir. Bütün bu durumlarla karşı karşıyaysanız bunları engellemek, hem istenilen yüz güzelliğine hem de sağlıklı bir yaşama kavuşmak için burun estetiği yaptırmanız gerekir. Hayatınıza yeni pencere açarak sağlıklı ve estetik bir görünüme sahip olabilirsiniz.
Burun estetiği için hastalar nasıl hazırlanmalı?
Kadın hastalarda regl dönemine göre operasyon takvimi ayarlıyoruz. Adet dönemiyle işlem tarihi aynı gün olmamalı. Operasyon öncesi cerrahla mutlaka konuşulmalıdır. Her yüz için farklı burun şekilleri oluşturulur. Yani çok hoşunuza giden bir burun şekli size uygun olmayabilir. Yüz şekliniz doktorlarca operasyon öncesi ayrıntılı olarak analiz edilir ve size uygun olan ölçüler alınarak işlem yapılır.
Kullanılan ilaçlar ve kronik hastalıklar hakkında doktora mutlaka operasyon öncesi bilgi verilmelidir. Kanamayı artıran ilaçlar ameliyat öncesi ve sonrası kullanılmaz. Anesteziyi etkileyen ilaçları kullanım tarihinizi doktorunuz belirleyip sizi de bu konuda bilgilendirecektir. Ameliyattan önceki gece yarası hiçbir sıvı ve katı besin tüketilmemelidir. Operasyon öncesi ve sonrasında sigara kullanımı kesilmelidir.
Burun estetiği ağrılı olur mu ?
Genel anestezi ile yapılır. Ağrı, sızı ve acı hissedilmez. Burun estetiği ülkemizde ve dünyada en çok yapılan estetik operasyondur. Zor bir operasyondur. Geliştirilen yöntemler amelliyat sonrasındada oluşan ağrıları en aza indirir. Bu yüzden hastalarımız bu işlemler için endişe duymamalıdır.
Burun estetiği sonrası ağrı olur mu ?
Önceki dönemlerde ağrı ve uygulanan tamponlar hasta için korku nedeniydi. Artık gerekmediği sürece tampon uygulaması yapılmıyor. Burun estetiği sonrası oluşan hafif ağrılar basit ağrı kesicilerle giderilerek hasta konforlu bir dönem geçiriyor. Geliştirilen tekniklerle işlem sonrası nefes alma güçlükleri en aza indirilmiştir.
Morluk ve şişlikler ne kadar sürer? Bu morlukların süresi uzun mudur?
Riskler son dönemlerde burun estetiğinn gelişme göstermesiyle en aza indirildi. Morarmalar çok az oluşuyor. Geçmiş dönemlerle kıyaslama yapıldığında gözaltı morluklarının minimuma düşürüldüğü görülüyor. Oluşan morarmalar en kısa sürede ortadan kayboluyor. Tam olarak morarmaya engel olamıyoruz. Ancak en aza indirebilmek mümkün oluyor. Bu sorunun çözümü ise doğru cerrahla doğru tekniğin ve doğru planlanmanın sağlanmasıyla oluyor.
Burun estetiği sonrası iyileşme döneminde hastalar nelere dikkat etmelidir?
Hiloterapi maskesi şişliklerin ve morlukların en aza indirilmesi için kullanılıyor. Splintler operasyondan sonra burna yerleştirilerek kolay nefes alınmasını sağlıyor. Bu splintler sayesinde doku yapışmalarına da engel olmak mümkün. Burun estetiği sonrası ilk birkaç gün ağır egzersizlerden, yere eğilmekten ve ağır darbelerde burun korunmalıdır. İlk dönemlerde burunun uç kısmının yukarı kalkık olması hastayı endişelendirmemelidir. Alçı tabaka dikliğe neden olur. Bu tabaka bir hafta sonunda çıkarılır. Zamanla burun ve ucu istenilen şekli alacaktır. 10 günün sonunda burundaki bantlar çıkarılır. 1 ay içinde spor yapılmamalıdır. Çerçeveli gözlük kullanımı 3 ay sonra olmalıdır. Lens kullanımı bu süre için tavsiye edilir. İlk dönemlerde burun ve yüz bölgesini güneşten korumak gerekir.
Burun eğriliği operasyonunu da estetik cerrah mı yapar??
Eğrilik durumunda nefes alma işlemi rahat yapılamaz. Diğer organlar oksijen alarak beslenemez. Hasta geceleri sık sık uyanır ve uyku kalitesi bozulur. Bu durum dolayısıyla yaşam kalitesinin de bozulması demektir. Bununla berabe çeşitli hastalıklar da baş gösterir. Eğrilik operasyonuyla birlikte burun estetiği de yapılabilir. Operasyon estetik cerrahlar tarafından yapılır. Burun için estetik ve eğrilik operasyonları aynı anda sonuçlandırılmaktadır. Eğriliği düzeltmek için ilk önce estetik planlaması yapılmalıdır. Bu durum da estetik cerrahın alanına girer.
İkinci burun estetiği hangi durumlarda yapılır ?
Bu duruma revizyon da deniliyor. Revizyonun nedenlerini sıralayacak olursak;
- İlk operasyonlardan memnun kalınmadığı durumlarda,
- İlk operasyonda şekildeki bozuklukların tam olarak giderilmediği durumlarda
- Nefes alma kanallarının sağlıklı çalışmadığı durumlarda
yapıldığını söylemek doğru olur.
İkinci burun estetiği ameliyatı zor bir işlem midir?
İlk burun estetiği operasyonuna göre daha zordur. Çünkü ilk operasyonda burunun iç dokusuyla oynanmıştır. Bu nedenle daha zor bir operasyondur. Ancak istenilen burun estetiği görünümünün olmasına bu durum engel değildir. Operasyonda en çok karşılaşılan sorunlardan biri, burnun istenilen şekli alması için ihtiyaç duyulan dokuların ilk operasyonda fazlaca alınmasıdır. Kıkırdak dokusunda en fazla bu durumla karşılaşılmaktadır. Sonuç olarak hasta açısından, işlem ve iyileşme sürecinde kıkırdak nakline gerek yoksa iyileşme süresinin biraz uzamasında başka bir zorluk söz konusu değildir. Cerrah açısından ilk operasyona göre daha zor bir işlemdir.
İkinci burun ameliyatı olmak istiyorum. Burnumun içinde yeterli doku yoksa istediğim burun şekline kavuşamayacak mıyım?
Tabii ki kavuşabilirsiniz. Eğer yeterli kıkırdak dokusu burnunuzda mevcut değilse vücudun başka bölgesinden alarak işlemi tamamlıyoruz. İlk tercihimiz kulaktan kıkırdak dokusu almak. Bu bölgede sorun oluşturacak bir durum varsa kaburga kemiklerinden kıkırdak dokusu alınarak işlem yapılıyor.
Burnumuzdaki dokuya nakledilen doku uyum sağlıyor mu?
Naklin reddedilmesi gibi bir durum söz konusu olmuyor. Burundaki kıkırdak dokuya kulak ve kaburga dokusu uyum sağlayarak problemsiz bir şekilde kaynıyor. Burun tarafından dokular reddedilmiyor. Sonuç olarak nakledilen kıkırdak burnun kendi dokusu gibi erimeden orada kalıyor.
Burun eğriliği (Deviasyon) ne anlama geliyor?
Kıkırdak ve kemiklerin burunda eğri olmasıdır. Bu durum bazen dışardan görünürken bazen de dışarıya yansımaz. Kısaca daha önce de belirttiğimiz gibi nefes almayı ve vücudun yeterli oksijen almasını engelleyen bir sağlık problemidir.
Deviasyonunuz olduğu nasıl anlaşılır?
Sıklıkla solunum yetersizliğinden kaynaklanan baş ağrıları yaşanır. Horlama en büyük göstergelerindendir. Nefes alma sorunu yaşandığı için geceleri sık sık uyanmalara neden olur. Yeterli uyku alınamadğı için ertesi gün hasta kendini yorgun hisseder. Enerjinizi bütün gün düşürür. Hastanın sinirli yapıya sahip olmasına yol açar. Burnun içinde kuruluk hissi olur. Deviasyonun bir başka belirtisi de geniz akıntısıdır.
Deviasyonum var operasyon geçirmek zorunda mıyım?
Bir uzmanın görüşlerine başvurmanız gerekir. Önceki sorunun cevaplarını onaylıyorsanız ameliyat gereklidir.
Facebook
Twitter
Pinterest
Instagram
Google+
YouTube
RSS