Japonlar dünyada en yüksek yaşam süresine sahip ülkeler arasında ve hastalıklardan ölümde ise en düşük sıralarda yer almaktadır. Genetik faktörlerin etkisi olduğu düşünülse de Japonya’dan batı ülkelere göç eden ve batı beslenmesine uyum sağlayan kişilerde veya ulusal beslenme alışkanlıklarından vazgeçenlerde yaşam ömrünün kısalması ve hastalıkların daha sık görülmesi beslenmelerinin önemini gösteriyor. Japonya’da yeni nesil dışında obez bir kişi görmek oldukça güç, yaşları ne olursa olsun aynı kiloda kalmayı başarıyorlar ve düzenli spor yapmaları nedeniyle de fiziksel olarak diğer ülkelerdeki yaşıtlarına göre oldukça sağlam bir yapıya sahipler.
Japonlar Beslenme Konusunda Nelere Dikkat Ediyor? Nasıl Formda Kalıyor?
Balıksız Olmaz !
İçeriğindeki omega-3 sayesinde zaten bağışıklığı güçlenlendirici, hastalıklardan koruyucu ve sağlıklı bir beslenme örüntüsünde kilo artışını önleyici bir özelliği var. Tabiki bizim alışkın olmağımız buharda pişirme tekniğiyle veya çorbaların içerisinde. Japonlar neredeyse hergün balık tüketmekteler.
Pirinç Tüketiyorlar Ama…
Bizim kültürümüzde de pirinç sıklıkla yemeklerin yanında tüketilmektedir ama illaki yağlı, garnitürlü olur. Japonlar ise pirinci daha çok kepekli veya siyah tercih ederler ama bizimki gibi yağlı, tuzlu, soslu değil haşlama olarak tüketirler.
Sebze Tüketimi Önemli
Sebze tüketimine önem veririler ama biz Türklerin ki gibi saatlerce tencere yemeği yapılmaz, yüksek ateşte hızlı bir pişirme tekniğiyle veya buharda sebzelerdeki besin öğelerini öldürmeden daha çok vitamin, mineral, antioksidan almış olurlar. Sebzeyi daha çorba olarak tercih ederler.
Rafine Ürünler Tüketmezler
İçeriğinde koruyucu madde içeren rafine edilmiş ürünleri tüketmeyi tercih etmezler.
Yemeklerden Sonra Tatlı Yenmez !
Tatlı yerine daha çok meyve yemeği tercih ederler ama akşam saatlerine bırakmadan yeşil çayla birlikte doyumluk değil tadımlık olacak şekilde tatlı tüketilir. Asla bizim kültürümüzde olduğu gibi hamurlu, şerbetli tatlılar tüketilmez.
Facebook
Twitter
Pinterest
Instagram
Google+
YouTube
RSS