Dizde meydana gelen bir kistir. Dizden dışarı doğru çıkmış olan kistin içi akışkan bir madde ile dolar. Kişi dizini büktüğünde, gerdiğinde ve fiziksel bir hareket yaptığı zaman duyulan ağrı çok şiddetlidir. Kistin ortaya çıkması kıkırdak dokuların yırtılmasından kaynaklanır. Kireçlenmesi olan kişiler bu durumu yaşayabilir.
Baker Kistinin Belirtileri
Baker kistinin en belirgin özelliği diz büküldüğü veya doğrultulduğu zaman yaşanan, dizin arka tarafında deride oluşan bir gerginlik sonucunda üst baldır bölgesinde görülen çıkıntılı bir şişliğin olmasıdır. Ciddi bazı durumlarda sıvı maddenin olduğu alan delinebilir bu durumda sıvı bacağın alt dokularına doğru akabilir. Böyle bir durum ile karşılaşırsanız dizinize acil bir tıbbı müdahale gerekmektedir.
Baker Kistinin Sebepleri
Bu kistin oluşmasından birden fazla neden olabilir. Spor veya başka bir fiziksel aktivite sırasında bacağa veya dize alınan bir darbe kistin oluşumuna neden olabilir. Kemik erimesi yaşayan kişilerde görülme olasılığı vardır. Gut hastalığı olan kişilerde de bu kistin görülme olasılığı vardır. Kadınlarda Baker kistinin olma olasılığı erkeklerden daha fazladır. Çünkü kadınlarda kemik erimesi ve romatizma hastalıkları daha sık görülmektedir. Ayrıca bu olay 40 yaş üzerinde ki kişilerde de görülebilmektedir.
Baker Kisti Tedavisi
Kist kendiliğinden ortadan kalkabileceği için bir tedavi gerekmeyebilir. Yalnız kistin uzun bir süre sürmesi veya tekrarlaması sonucu doktorunuza başvurmalısınız. Kistiniz büyük ve ağrınız var ise doktorunuz iltihabı yok eden ve ağrıyı ortadan kaldıran kortikosteroid iğnesi yapacaktır. Bu iğne ile hastanın sadece ağrısı geçer kistin ortay çıkması durdurulamaz. Diğer bir tedavi şekli ise iğne ile sıvı maddesinin içine girmektir. Uygulama ultrason yardımıyla kişiye yapılır. Düzenli olarak yapılan fiziksel terapiler, buz koyma yöntemi, koltuk değnekleri ve basınç dolguları da Baker kisti tedavisine yardımcı olabilir.
Facebook
Twitter
Pinterest
Instagram
Google+
YouTube
RSS