Hiç ayağınıza tam oturmayan rahatsız edici bir ayakkabı kullandınız mı? O zaman büyük ihtimalle ayaklarınızda bir veya iki bölgede su da toplandı. Bu kabarcıklar içi sıvı ile dolu olan keseciklerdir, derinin üzerinde kendini gösterir ve evet, ayakkabılar bu yaratıkların baş suçlusudur. Sürtünmeden, sıcaktan, kir ve nemden tahriş olan deri, su kabarcıklarına karşı savunmasız kalmış demektir.
Ayakkabılarınız ayağınıza tam otursa bile çok fazla yürürseniz aşırı sürtünmeden ötürü ayağınızda su toplanabilir. Bir de çorabınız ayağınıza yapıştı ise terden dolayı daha büyük risk altındasınız demektir. Çünkü deriniz sürtünme ile birlikte ileri geri hareket etmeye başlar.
Farkında Olunması Gereken Belirtiler
Rahatsız olunan bölge önce kızarmaya başlar. Kısa bir süre sonra etkilenen bölge üzerinde zaman zaman acı verici de olan bir kabarcık oluştuğunu göreceksiniz. Koparılan veya sıkılan kabarcıklar enfeksiyona açık hâle gelir. Bu yaşanırsa kabarcıktan iltihap geldiğine, kabarcığın etrafının kızardığına veya derinizin yandığına da şahit olabilirsiniz. Etkilenen bölge şişer, kızarıklığı ve verdiği acı artar. Bu işaretler deri altında yanık oluştuğunun göstergesi olabilir. Bu durumda doktorunuzdan profesyonel destek alarak tedavi olmanız gerekir.
Evde Uygulanabilecek Ucuz Tedavi Yöntemleri
Ayaktaki çoğu kabarcık kendi kendine iyileşir. Bazı uygulamalar acınızı azaltır, enfeksiyondan korur ve büyük – yırtılmış kabarcıkların iyileşmesine yardımcı olur:
Yırtılmamış Kabarcıklara Yapılacak Uygulamalar
Kabarcık yürümenizi zorlaştırmıyorsa kendi kendine iyileşmesine izin verin.
Kabarcığın üzerini gazlı bezle, yara bandıyla, kadife ya da başka bir örtü ile kapatırsanız o bölgeyi korumuş olursunuz.
Bezi kaldırdığınızda o bölgenin hava ile temasını kesmeyin ki iyileşme süreci hızlansın
Kabarcık ayak tabanınız gibi rahatsız edici bir noktada çıktı ise o bölgeyi korumak için halka şeklinde kadife pet kullanın. Halka şeklinde olması, etkilenen bölgenin hava ile temas etmesini sağlayacaktır.
Yırtılan Kabarcıklara Yapılacak Uygulamalar
Yırtılan kabarcığın çevresini günlük olarak kontrol edin ve temizleyin. Islak ve kirli ise ılık su ve sabunla temizleyin. Antibiyotik merhem uygulayın.
Su toplanmasına sebep olan aktivitenizi devam ettirmek zorunda iseniz kabarcığın etrafını iyotlu bir temizleyici ile silin, o bölgeyi yapışmayacak bir örtü ile kapatın ve çinko oksit benzeri kuvvetli bir şerit ile sağlama alın. Bu uygulama daha fazla sürtünmeden ve enfeksiyondan korur ayrıca bu sayede kabarcığın üzerindeki örtüyü kolayca kaldırabilirsiniz.
Altında iltihap veya kir dolu olmadığı sürece açık kabarcığın etrafında kalan deri parçalarını yolmayın. Bunun yerine o dokuları kabarcığın üzerine nazikçe yapıştırarak düzleştirin.
Su toplanmasına neden olan egzersizinize devam etmeniz gerekmiyorsa kabarcığa antibiyotik tesirli merhem sürün ve bandajlayın. Aksi takdirde ikinci maddede geçen uygulamayı yapın.
Bahsettiğimiz gibi, uyurken veya dinlenirken bandajı kaldırın ki su toplanan yer hava ile temas etsin ve daha hızlı iyileşsin.
Sıkmalı mı Sıkmamalı mı?
Bir kabarcık sadece çok büyükse veya acı veriyorsa sıkılmalı. Ancak bu işlem evde steril bir ortamda dikkatlice yapılmalı. Aşağıdaki adımları takip edin:
* Alkolle sildikten sonra bir iğne ile çizin veya direk delin, sonra sıvının akmasına izin verin.
* Kabarcığın köşesini nazikçe delin.
* Kurutmak için sıvıyı açılan deliğe doğru sürükleyin.
Dikkat: Şeker hastalığı, HIV, kanser veya kalp hastalıkları gibi nedenlerle enfeksiyon kapma riskiniz yüksekse kabarcığı delmeyin.
Kaşıntılı Kabarcıklara Yapılacak Uygulama
Kuru cilt, bazı çorap türleri, sıcaklık ve iyileşme süreci kaşıntıya neden olabilir. Aşağıda ayağınızdaki kaşıntılı kabarcıkları rahatlatmak için kullanışlı yöntemler var:
* Kaşınan bölgeyi serin tutun; buzlu suyla ıslatılmış bir bezi veya buz torbasını uygulayın. Yıkayabilirsiniz de. Ancak bu işlemi sürekli tekrarlamak cildinizi kurutacaktır.
* Kabarcıkları yulaf ezmesi ile yıkayın veya yulaf ezmesine yatırdığınız bir bezi on beş dakika boyunca su toplanan bölgeye uygulayın.
* O bölgeye karbonatlı su uygulayın.
* Her ne kadar ev tedavisi olmasa da tutya taşı (kalamin) losyonu da sızıntılı ve kaşınan kabarcıkları kurutacaktır.
Kaşıntılı Kabarcıkları Daha Kötü Hâle Gelmekten Koruyun
* Isıdan uzak tutun.
* Temizlemek için yumuşak bir sabun kullanın.
* Pamuklu çoraplar kullanın. Bunlar sürtünmeyi en aza indirecektir.
* En önemlisi etkilenen bölgeyi kaşımayın. Bu hem daha fazla kaşınmasına neden olacak hem de enfeksiyon kapma riskini artıracaktır.
Burada saydıklarımız tedavi yöntemlerinden sadece birkaçı. O bölgeyi temiz tutmak ve enfeksiyondan korumak amaçlı olduğu sürece ecza dolabınızı ve ilk yardım çantanızı kullanarak da yaratıcı yöntemler üretebilirsiniz.
Facebook
Twitter
Pinterest
Instagram
Google+
YouTube
RSS