Sağlık

Ani Hava Değişimlerinden Nasıl Korunulur?

Ani Hava Değişimlerinden Nasıl Korunulur?
Estetik Haber

Vücudumuzu sürekli değişen hava durumuna nasıl adapte ederiz? Cevabı haberimizde…

Artık mevsimler baharı es geçip, bir sonraki sezona ani geçişler yapıyor, yaz kadar sıcakken bir anda hava sonbahara dönüyor, yağmurlu hava geliyor… Bahar aylarındaki değişken hava depresyondan ülsere, baş ağrısından yorgunluğa kadar birçok rahatsızlığı da beraberinde getirebiliyor… Bu durumda en çok görülen hastalıklardan nasıl korunabilir, belirtileri nasıl tespit edebiliriz? Uzmanlarına sorduk…

Bahar yorgunluğunun belirtileri arasında, halsizlik, enerji azlığı, mutsuzluk, kaslarda ağrı, uykuya dalamamak ve uyanamamayı sayabiliriz. Havadaki ani ısı, nem, basınç değişiklikleri kişiyi sinirli ve stresli bir hale getirebilir.’ diyor ve bu belirtiler uzadığı takdirde hemen bir doktora başvurulması konusunda uyarıyor. İşte uzmanlara göre, bu süreçte en çok rastlanan 4 rahatsızlık.

1- Günlerin uzaması, saatlerin ileriye alınması gibi faktörler vücudun hormon dengesini değiştirerek uyku düzenini olumsuz etkiler. Uyku düzenindeki bu değişiklikler vücudun yeterince dinlenememesine, kişinin kendisini sürekli yorgun hissetmesine ve unutkanlığa yol açar.

2- Bahar depresyonu da diğer depresyonlara benzer özellikler gösterir. Kişilerin yetersiz güneş ışığı alması beyinde bazı kimyasal maddelerin düzeylerini ve dağılımlarını bozar. Bu hormonlar kişinin vücut ısısı ayarlanması ve uyku-uyanıklık düzeninde önemli rol oynarlar. Biyolojik saatin bozulması ile kişi depresyona daha açık hale gelir. Açık güneşli havalarda daha neşeli, kapalı, bulutlu havalarda cansız ve melankolik olan kişilerde, çoğu zaman altta yatan mekanizma biyolojik saatteki aksamalardır.

3- Bu dönemde en sık rastlanan sorunların başında ülser, reflü ve gastrit gibi sindirim sistemi hastalıkları gelir. Bu şikayetler genellikle midede yanma, kazınma, ekşime ve gaz şeklinde kendini göstermektedir. Nem ve güneş ışığı faktörleri, ülser şikayetlerini artırmaktadır. Hazımsızlık sorunu yaşayan bazı hastalarda ise bahar aylarında daha fazla tüketilen çiğ sebze ve meyvenin bu soruna neden olduğu düşünülmektedir. Bazen bu sorunlar mide kanamasına kadar ilerleyebilmektedir. Bazı yiyeceklerin tüketilmesinden sonra mide yanması, ekşime, gaz ve şişkinlik şikayetleri daha çok gastritte ortaya çıkar. Bahar aylarında kızartmaların fazla tüketimi, asitli ve gazlı içecekler, soğuk su gibi yiyecek ve içecekler gastrit şikayetlerini artırmaktadır.

4- Mevsim değişikliğine uyum sağlayamayan vücudun soğuk algınlığına yakalanma riski de bahar aylarında yüksektir. Bebekler, 65 yaşın üzerinde olan kişiler, astım hastaları, kronik akciğer hastaları, kalp ve böbrek hastalıkları olanlar ve bağışıklık sistemini zayıflatan ilaç kullanan hastalar risk gurubundadır.

PEKİ NE YAPMALI?

Dengeli beslenmek, düzenli uyku, dinlenmek, spor, her gün düzenli banyo yapmak ve sigara içmemek bağışıklık sistemini güçlendiren faktörlerdir.

Yorum Yaz

Yorum Yaz

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Sağlık

yutulabilir mide balonu

Dr. Hasan Altun Yutulabilir Mide Balonu Hakkında Detaylı Bilgiler Veriyor

Prof. Dr. Hasan AltunOcak 26, 2023
Oku
rektal tuşe

Rektal Tuşe (Makat Muayenesi)

Op.Dr. Ruhi GüngörAralık 15, 2019
Oku
tüp mide ameliyatı

Tüp Mide Ameliyatına Kimler Uygundur?

Prof. Dr. Hasan AltunMayıs 18, 2019
Oku
diş teli tedavisi

Diş Teli Tedavisi

Estetik HaberKasım 3, 2016
Oku
migren

Migren Hastalığı Neden Oluşur?

Estetik HaberEkim 29, 2016
Oku
dis-estetigi

Diş Estetiği ve Çene Bozuklukları Tedavisi

Estetik HaberEkim 26, 2016
Oku
dis-eti-kanamasi

Diş Eti Kanaması Neden Olur Nasıl Tedavi Edilir?

Estetik HaberEkim 18, 2016
Oku
Vajina-kokusu

Vajina Kokusu Nasıl Giderilir?

Estetik HaberEylül 21, 2016
Oku
hollywood-smile

Güzel Bir Gülümseye Sahip Olabilmek için Hollywood Smile

Estetik HaberTemmuz 25, 2016
Oku
yuz estetigi vaser liposuction burun estetigi fiyatlari tayfun türkaslan