Genel Sağlık

Retina Dekolmanı (Yırtılması) Nedir?

Retina Dekolmanı (Yırtılması) Nedir?
Estetik Haber

Retina dekolmanı halk arasında retina yırtılması olarak bilinmektedir. Retina yırtılması sırasında gözde siyah noktalar oluşur, ışık çakmaları ve daha sonraki aşamalarda görme kaybı meydana gelir. Bu rahatsızlık her yaştan insanda görülmesine rağmen orta yaş ve daha yaşlı insanlarda daha sık ortaya çıkmaktadır. Gözlerinde miyop hastalığı olan kişiler ile ailede retina yırtığı olanlarda bu durumun görülme olasılığı daha fazladır. Bazen göze direkt gelen darbelerde bu duruma sebebiyet verebilirler. Retina yırtılması bebek ve çocuklarda görülebilmektedir. Tedavi yapılmadığı zaman göz üzerinde kötü sonuçlar ortaya çıkabilir.

Retina Yırtığının Sebepleri

Retina yırtığının en çok rastlanılan nedenlerinden bir tanesi retina tabakasında meydana gelen yırtık ve deliklerdir. Yaş ilerledikçe retina incelir ve yırtılabilir ama yaşlılıktan ziyade gözün içini dolduran yumurta akı kıvamında bulunan “vitreus” maddesinin büzüşmesi olayıdır. Bu madde gözün arka durumunda retinaya birkaç yerden sıkıca yapışmıştır. Bu maddenin büzülmesi retina da yırtıklara neden olur. Retinada yırtık oluştuğu zaman bu maddeden akan sıvı yırtıktan geçer ve retinayı göz duvarından ayırır. Retina ayrıldığı için de böyle bir durumda görmede kör alanlar oluşur. Retina yırtık çoğaldıkça görme merkezi kaybolur.

Retina Yırtılması Tanısı

Retinada oluşan bir yırtık dışarıdan belli olmaz. Bundan dolayı belirtiler ortaya çıktığı gibi hemen göz doktoruna gidilmelidir. Doktor gözbebeğini geçici olarak büyüten bir damla damlattıktan sonra retinaya oftalmoskop ile inceleyecektir.

Retina Yırtılması Tedavisi

Retinada yırtık ortaya çıkıp retinanın ayrılması erken tedavi ile önlenebilmektedir. Retina ayrıldıktan sonra tedavisi ameliyattır. Doktorun hangi yöntemi tercih edeceği hastanın durumuna göre değişiklik gösterir. Retina yırtılmasının tedavisi uzman bir doktor tarafından yapılmalıdır. Tedaviler arasında lazer tedavisi ve ameliyat vardır. Yırtık meydana geldiği zaman retinanın ayrılması hemen olmaz. Eğer kişi bu aşamada doktora giderse doktor yırtıkları lazer ışınıyla diker ve ameliyata gerek kalmaz. Retina yırtılması ameliyatsız tam olarak tedavi edilmez. Günümüzde ameliyatta kullanılan en yaygın yöntem vitrektomidir.

Yorum Yaz

Yorum Yaz

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Genel Sağlık

bobrek-tasi

Böbrek Taşları ve Tedavisinde Merak Edilenler

Estetik HaberMart 10, 2016
Oku
agiz-kokusu

Ağız Kokusunu Gidermek İçin Yapılması Gerekenler

Estetik HaberŞubat 29, 2016
Oku
kisirlik

Kadınlarda Kısırlığı Etkileyin Faktörler!

Estetik HaberŞubat 9, 2016
Oku
tansiyon

Yüksek Tansiyondan Korunma Yolları

Estetik HaberOcak 20, 2016
Oku
wilson

Akraba Evliliklerinin Yol Açtığı “Wilson Hastalığı”

Estetik HaberOcak 4, 2016
Oku
karincalanma

El ve Ayak Karıncalanmaları Nasıl Geçer?

Estetik HaberAralık 10, 2015
Oku
reflu

Reflü Belirtileri Nelerdir Nasıl Tedavi Edilir?

Estetik HaberKasım 20, 2015
Oku
dus

Sıcak Suyla mı Yoksa Soğuk Suyla mı Yıkanmak Daha Sağlıklı?

Estetik HaberKasım 14, 2015
Oku
uykusuzluk

Gelişigüzel Uyku Hapı Kullanmayın!

Estetik HaberKasım 2, 2015
Oku
yuz estetigi vaser liposuction burun estetigi fiyatlari tayfun türkaslan