Sağlık

Rektum Kanseri Nedir?

Rektum Kanseri Nedir?
Estetik Haber

Türkiye’de sık rastlanan kanser türlerinden biri de Rektum kanseri yani Kalınbağırsak kanseri. Peki Rektum kanseri nedir? Rektum kanseri tedavisi ve tanısı nasıl yapılır?  

Kolon ve rektum kanserleri tüm kanser türleri içinde ölüme neden olan hastalıklar sıralamasında 3. sırada gelmektedir. Bu kanser türleri erken teşhis edildiğinde özellikle cerrahi yöntemlerle oldukça iyi tedavi sonuçları alınabilmektedir. Belli risk faktörlerinin dikkate alınması ve temel belirtilerin iyi bilinmesi durumunda hastalar şüpeli durumları kolayca tespit edebilir ve hekime başvurarak erken evrede teşhis alabilirler. Bu kanser türlerinin erken teşhisi için Danimarka Kanser Derneği tarafından hazırlanan ‘Kolon Kanseri Rehberi’ni düzenleyerek okurlarımızın dikkatine sunuyoruz:

Kalın bağırsak ve rektum, yiyecek ve içeceklerin sindiriminde bize yardımcı olan ur. Kalın bağırsak yaklaşık 1,5 m uzunluktadır. Rektum (kalın bağırsağın son kısmı) yaklaşık 15 cm uzunluktadır. Bu bölgelerde yerleşen kanser türüne kolon kanseri denmektedir. Çoğu insan kansere yakalandıklarını öğrendiğinde şoka uğrar. Ama kalın bağırsak kanserinin tedavisi her gün giderek daha ilerlemektedir. Bağırsak kanseri ne kadar erken teşhis edilirse, tam şifa ile tedavi edilme şansı da o kadar yüksektir.

Bağırsak kanserinin sebepleri nelerdir?

Kansere yakalanıp yakalanmamanız konusunda besinler büyük rol oynamaktadır. Aşağıda belirtilen konular bağırsak kanserine yakalanma riskini arttırır:

• Çok et yiyorsanız

• Çok az sebze yiyorsanız

• Fazla kilolu iseniz

• Sigara içiyorsanız

• Alkol kullanıyorsanız

• Günlük hayatınızda çok fazla hareket etmiyorsanız ve fiziksel egzersiz yapmıyorsanız

• Ailenizde daha önce kalın bağırsak kanserine yakalanan varsa

Bağırsak kanserinin belirtileri nelerdir?

Haftalar boyunca zaman zaman kabızlık ve/veya ishal oluyorsanız, bu bağırsak kanserinin belirtisi olabilir. İzah edilemeyen kilo kaybı, dışkıda kan görülmesi, ya da kansızlıkda bağırsak kanserinin belirtisi olabilir. Bağırsağı tam boşaltamama problemleri, rektumda (kalın bağırsağın son kısmı) kanser belirtisi olabilir. Bazı hastalarda ağrılar olabilir, ama bu özellikle hastalığın yayıldığı durumlarda görülür. Bağırsaktaki büyük bir tümör, bağırsağın tıkanmasına ve bunun sonucu olarak bağırsak dolanmasına yol açabilir. Kolon ve rektum kanserleri: Hangi tedavi uygulanır? Bağırsak kanseri ameliyat, kemoterapi ve ışın tedavisi (radyoterapi) ile tedavi edilir. Kalın bağırsak ve rektum kanseri farklı şekillerde tedavi edilir. Bu nedenle bu iki tip kanserin tedavisi birbirinden ayrı olarak ele alınmaktadır. Kalın bağırsak (kolon) kanseri için hangi tedavi uygulanır? Kalın bağırsak kanserine yakalanan hastalar ameliyat edilir. Ameliyatta doktorlar kanser tümörünü ve tümörün her iki tarafındaki bağırsağın bir kısmını alırlar. Hastaların çoğunda tümor alındıktan sonra bağırsağın her iki ucu birbirine eklenerek bağırsağın devamlılığı sağlanır. Ama bazı hastalarda bağırsak bir kolostomi açılması ile karından dışarıya bağlanır. Kolostomi, kolonun (kalınbağırsağın) hastalıklı kısmının alınıp geriye kalan kısmının ameliyatla karın ön duvarına dikilerek dışarıya açılmasıdır. Kolostominin görevi, dışkının bu yapay çıkış yoluyla stoma denen ağız kısmından dışarı atılmasını sağlamaktır Kolostomi ameliyatı geçici yada kalıcı olabilir.

Kolon ve rektum kanserleri:

Kemoterapi Kemoterapi, kanser hücrelerinin ilaç ile tahrip edilmesidir. Kemoterapi çoğu hastaya damar yolu ile verilir. Yani, ilaç vücudunuza kan damarları yolu ile serum şeklinde verilir. İlk tetkikler hastalığın vücuda yayıldığını gösterirse, kemoterapi ameliyattan önce verilir. Ameliyat esnasında lenf bezlerinde de kanser olduğu görülürse, kemoterapi ameliyattan sonra verilir. Kemoterapinin yan etkileri Kemoterapi hem kanser hücrelerini hem de normal vücut hücrelerinden bazılarını etkiler. Normal vücut hücrelerinin etkilenmesi yan etkilere yol açar. En sık görülen yan etkiler yorgunluk, iştah kaybı, bulantı ve kusmadır. Bazı hastalarda saç dökülmesi görülür, ama tedavi sona erdikten sonra saç yeniden uzar. Az sayıda hastada avuç içi derisinde ve ayak tabanında kızarıklık ve deride soyulma, ya da gözlerde sulanma görülür. Rektum kanseri için hangi tedavi uygulanır? kolostomiKanser sadece rektumda (kalın bağırsağın en son kısmında) yerleşmiş ve yayılmamış ise, ameliyat edilirsiniz. Rektum kanseri ameliyatlarında doktorlar bütün rektumu ya da rektumun büyük bir kısmını çıkarırlar. Ameliyattan sonra bağırsağın her iki ucu tekrar birbirine bağlanır. Doktorlar çoğunlukla geçici kolostomi yaparak bağırsağın iyileşmesi için ortam sağlarlar. İyileştikten sonra bağırsağın her iki ucu birbirine bağlanır. Tümör makata (anüse) çok yakın bir yerde ortaya çıkabilir, bu hastalarda dışkılamayı kontrol eden kapatma kasının alınması gerekir, bu durumda kalıcı kolostomi takılır. Kanser bağırsağın dışında büyürse, ameliyattan önce ışın tedavisi ve kemoterapi uygulanır. Bu kanserin ilerde yeniden ortaya çıkma riskini azaltır. Tümör ameliyat edilemiyorsa, ışın tedavisi ve kemoterapi tümörü küçültür. Bu tedaviden sonra çoğu hastada tümörü ameliyat ile çıkarmak mümkün olur.

Kolon ve rektum kanserleri: Işın tedavisi Işın tedavisi kanser hücrelerini öldürür. Sadece kanser olan bölgeye ışın verilir. Tedavi her sefer sadece birkaç dakika sürer. Işın tedavisi esnasında hiçbir şey hissetmezsiniz. Radyoterapi & Işın tedavisinin yan etkileri Işın tedavisi nedeni ile bazı hastalarda yorgunluk, bazılarında ishal görülür. Bazı hastalar pek yan etki yaşamadan normal hayatlarına devam ederler. İleriye yönelik olarak ışın tedavisi, dışkı kontrolünde zorlanmalara yol açabilir. Bazı hastalar bir dönem bez kullanmak zorunda kalırlar. Ameliyat edilen ve ışın tedavisi uygulanan hastalar daha sık dışkılama ihtiyacı duyarlar

Kolon ve rektum kanserleri: Kemoterapi Kemoterapi, kanser hücrelerinin ilaç ile tahrip edilmesidir. Kemoterapi damar yolu ile (drop) verilir. Yani ilaç vücudunuza kan damarları yolu ile serum şeklinde verilir. Kemoterapinin yan etkileri kanser-hastaKemoterapi hem kanser hücrelerini hem de normal vücut hücrelerinden bazılarını etkiler. Bunun sonucu olarak çoğu hastada yorgunluk, iştah kaybı, ishal ve kusma görülür. Bazı hastalarda saç dökülmesi görülür, ama tedavi tamamlandıktan sonra saçlar yeniden uzar. Az sayıda hastada avuç içi derisi ve ayak tabanında kızarma ve kabuklanma oluşur. Yan etkiler kişiden kişiye değişir. Tedavi esnasında herkeste aynı yan etkiler görülmez. Bazı yan etkiler ilaç ile hafifletilebilir. Yayılan rektum kanserinin tedavisi Kanser karaciğer veya diğer organlara yayıldı ise kemoterapi uygulanır. Hastalığın tekrar ortaya çıktığı durumlarda da kemoterapi uygulanır. Makat (Anüs) kanserinin tedavisi Makat (anüs) kanserlerinde genellikle ışın tedavisi ve kemoterapi uygulanır. Bu en hafif ve en etkin tedavidir. Bazı durumlarda tümör ameliyatla tamamen çıkarılır.

Kolon ve rektum kanserleri: Hastane dışında tedavi Kanser hastalarının çoğu hastanede aldıkları tedavinin haricinde başka tedavilere de başvururlar, örneğin destekleyici beslenme gibi. Bu tedavilerden bazıları hastaneden gördüğünüz tedaviye ters etki yapabilir. Bu sebeple doktorların size uyguladığı tedavinin haricinde ya da onun yerine başka bir tedaviye başlamayı düşünüyorsanız, veya başka bir yerde örneğin; yurtdışında tedavi olmayı düşünüyorsanız, bunu doktorunuz ile konuşmanız gerekmektedir.

Kolon ve rektum kanserleri: Sigara Sigara içiyorsanız, sigarayı bırakmanız iyi bir fikir olabilir. Sigara içiyorsanız, ameliyattan sonra yaraların iyileşmesi daha zordur. Sigara içiyorsanız, ışın tedavisi daha az etki gösterir. Tütün kullanımını azaltmanın bir faydası olmaz. En faydalı olanı sigarayı tamamen bırakmaktır. Tedavi tamamlandıktan sonra ne olur? ibs_kolonTedaviden sonra kendinizi takatsiz ve yorgun hissetmeniz tamamen normaldir. Fiziksel hareketlilik ve egzersizler bazı hastalar için yorgunluğa faydalı olabilir ve hastaların düşüncelerini hastalıktan uzaklaştırabilir. Hareket etmek ve fiziksel olarak aktif olmak önemlidir – örneğin yürüyüş yapmak gibi. Sağlıklı beslenmek de önemlidir. Doktorunuzla hangi besinlerin size iyi geldiği konusunda konuşun. Bazı hastalar, daha önce bağırsak kanserine yakalanmış ve bu nedenle hastalığı kendi vücudunda hissetmiş diğer insanlarla konuşmaktan büyük fayda görürler. Kolostomi (stomi) ile yaşamak Kolostomi (stomi) yapılırsa, bağırsak karına ağızlaştırılır, ve dışkı makattan (anüs) çıkmak yerine buradan çıkar. Bağırsağın karın cildine ağızlaştırıldığı yere dışkı için bir torba yerleştirmelisiniz. Bazı hastalar torba kullanmaz, ama deliği bir yara bandı yada tıkaç ile kapatabilirler. Kolostomi (stomi) kullanmaya alışmak zaman alabilir, ve bu vücut için de büyük bir değişimdir. Bazı hastalar yemek yeme alışkanlıklarını da değiştirmek zorunda kalırlar.

Kolon ve rektum kanserleri: Kontrol Tedavi tamamlandıktan sonra, birkaç yıl kontrole gidersiniz. Eğer sadece ameliyat edildiyseniz, cerrahi bölümünde kontrole gidersiniz. Kemoterapi aldıysanız, onkoloji bölümündeki doktorlar tarafından kontrol edilirsiniz. Kontrol ziyaretleri arasında geçen zamanda şu belirtilere dikkat etmelisiniz:

• Dışkılama fonksiyonlarında uzun süreli değişimler

• Dışkıda kan

• Ağrı

• İzah edilemeyen kilo kaybı

Belirtiler hastalığın geri geldiğine dair işaretler olmayabilir. Ama bir doktor tarafından muayene edilmeniz gerekir.

Yorum Yaz

Yorum Yaz

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Sağlık

Sağlık

yutulabilir mide balonu

Dr. Hasan Altun Yutulabilir Mide Balonu Hakkında Detaylı Bilgiler Veriyor

Prof. Dr. Hasan AltunOcak 26, 2023
Oku
rektal tuşe

Rektal Tuşe (Makat Muayenesi)

Op.Dr. Ruhi GüngörAralık 15, 2019
Oku
tüp mide ameliyatı

Tüp Mide Ameliyatına Kimler Uygundur?

Prof. Dr. Hasan AltunMayıs 18, 2019
Oku
diş teli tedavisi

Diş Teli Tedavisi

Estetik HaberKasım 3, 2016
Oku
migren

Migren Hastalığı Neden Oluşur?

Estetik HaberEkim 29, 2016
Oku
dis-estetigi

Diş Estetiği ve Çene Bozuklukları Tedavisi

Estetik HaberEkim 26, 2016
Oku
dis-eti-kanamasi

Diş Eti Kanaması Neden Olur Nasıl Tedavi Edilir?

Estetik HaberEkim 18, 2016
Oku
Vajina-kokusu

Vajina Kokusu Nasıl Giderilir?

Estetik HaberEylül 21, 2016
Oku
hollywood-smile

Güzel Bir Gülümseye Sahip Olabilmek için Hollywood Smile

Estetik HaberTemmuz 25, 2016
Oku
yuz estetigi vaser liposuction burun estetigi fiyatlari tayfun türkaslan