Genel Sağlık

Kalıtsal Hastalık Nedir?

Kalıtsal Hastalık Nedir?
Estetik Haber

Canlılar arasındaki benzerlik ve farklılıkların ortaya çıkmasını sağlayan bunların anne babadan çocuğa nasıl geçtiğini kalıtsal hastalıkları ve tedavileri inceleyen bilim dalıdır. Aynı tür canlılar kendi aralarında görünüş olarak farklılık gösterirler.

Canlılar arasındaki benzerlik ve farklılıkların ortaya çıkmasını sağlayan bunların anne babadan çocuğa nasıl geçtiğini kalıtsal hastalıkları ve tedavileri inceleyen bilim dalıdır.

Aynı tür canlılar kendi aralarında görünüş olarak farklılık gösterirler(saç rengi göz rengi vb. ).Kalıtımın diğer bir adı da soyaçekimdir. Bütün canlılarda görülür.

KALITSAL HASTALIK NEDİR?
Genlerle yavrulara geçen özelliklere kalıtsal özellikler denir (kan grubu göz rengi çok parmaklılık renk körlüğü vb.).Bazı hastalıklar havada suda yiyecek ve içeceklerde bulunan mikroplardan ileri gelir.Bazılarının nedeni doku ve organların zamanla yıpranmasıdır. Kalıtsal hastalıklar yada bozukluklar ise kusurlu genlerin kuşaktan kuşağa aktarılmasından kaynaklanır.Bir canlının büyümesi gelişmesi ve yaşamını sürdürmesi için gerekli bilgileri taşıyan kalıtım birimlerine gen denir. Genler DNA’dan(deoksiribonükleik asitten)yapılmıştır.Yeni doğan bir bebek genlerini kalıtım yoluyla anne-babasından alır.

Eğer bütün genleri normal ise yani sağlıklı bir insan da bulunması gereken özellikleri taşıyor ve hepsi üstüne düşen görevi eksiksiz yerine getirebiliyorsa bebek sağlıklı doğacaktır.Ama bazı bebeklerde anne ya da babadan gelen kromozomların biri ya da bir kaçı kusurlu olabilir. Bu durumda vücuttaki bazı etkinlikler bu bozuk genlerin aktardığı yanlış bilgiye göre yönlendirileceğinden bebekte kalıtsal bir bozukluk ya da hastalık ortaya çıkar.Birçok ülkede yaklaşık her 30 bebekten birinde kalıtsal bir hastalık ya da bozukluk söz konusudur. Kalıtsal hastalıkların bir çoğu ameliyatla ilaçlarla ve çeşitli uygulamalarla denetim altına alınarak hasta çocukların yaşamlarını normal olarak sürdürmeleri sağlanabilir.

KALITSAL HASTALIKLARIN TANISI VE KALITSAL HASTALIKLARIN TEDAVİSİ
Bir insanın en doğal haklarından birisi sağlıklı olarak dünyaya gelebilmektir.Günümüzde uygulanan birçok doğum öncesi tanı yöntemiyle bu hedefe oldukça yaklaşılmıştır. Gene de istenen sonuçların elde edilmesi için aile bilinçli davranmalıhekim de bu yöntemleri usulüne uygun biçimde kullanmalıdır. Böylece doğum öncesinde bazı riskler önlenebilecek ve var olan sorunlar uygun yöntemlerle çözülebilecektir.Kalıtsal (genetik) hastalıklara yaklaşımda temel ilke bunların ortaya çıkmasını engellemektir.

Bu ilke tedavi edilmeyen hastalıklar kadar tedavi edilebilen hastalıklar için de geçerlidir.Kalıtsal hastalıkların bir bölümü düzeltilebilen bozukluklardır. Örneğin tavşan dudakça da birçok doğumsal kalp hastalığı doğumsal yöntemlerle tedavi edilebilir. Bazı kalıtsal hastalıklar da ise eksik olan madde dışarıdan verilerek tedavi sağlanır.Bunun örnekleri hipotiroidizmde tiroide hormonu kullanılması ve hemofili hastalıklarına faktör VIII verilmesidir. bazı metabolizma ürünlerinin vücutta birikmesine bağlı hastalıklarda ise bu birikimi önleyen ilaçlar kullanılır.Bazı hastalıklar da sağlıklı bir insandan alınan genlerin hastanın gen yapısına eklenmesiyle tedavi edilebilir.

Yorum Yaz

Yorum Yaz

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Genel Sağlık

Genel Sağlık

bobrek-tasi

Böbrek Taşları ve Tedavisinde Merak Edilenler

Estetik HaberMart 10, 2016
Oku
agiz-kokusu

Ağız Kokusunu Gidermek İçin Yapılması Gerekenler

Estetik HaberŞubat 29, 2016
Oku
kisirlik

Kadınlarda Kısırlığı Etkileyin Faktörler!

Estetik HaberŞubat 9, 2016
Oku
tansiyon

Yüksek Tansiyondan Korunma Yolları

Estetik HaberOcak 20, 2016
Oku
wilson

Akraba Evliliklerinin Yol Açtığı “Wilson Hastalığı”

Estetik HaberOcak 4, 2016
Oku
karincalanma

El ve Ayak Karıncalanmaları Nasıl Geçer?

Estetik HaberAralık 10, 2015
Oku
reflu

Reflü Belirtileri Nelerdir Nasıl Tedavi Edilir?

Estetik HaberKasım 20, 2015
Oku
dus

Sıcak Suyla mı Yoksa Soğuk Suyla mı Yıkanmak Daha Sağlıklı?

Estetik HaberKasım 14, 2015
Oku
uykusuzluk

Gelişigüzel Uyku Hapı Kullanmayın!

Estetik HaberKasım 2, 2015
Oku
yuz estetigi vaser liposuction burun estetigi fiyatlari tayfun türkaslan