Genel Sağlık

Çocuklarda İlaç Kullanımına Dikkat

Çocuklarda İlaç Kullanımına Dikkat
Estetik Haber

Çocukların yakasını bırakmayan kış hastalıkları anne babaları endişelendiriyor. Yanlış ilaç kullanımı ise hem hastalığı hem de çocuk sağlığını daha tehlikeli boyuta sürükleyebiliyor.

Öksüren çocuğa hemen şurup verilmeli mi? Burnu tıkandığında sürekli sprey kullanmak doğru mu? Ateşi yükseldiğinde ateş düşürücü verilmeli mi? Memorial Şişli Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü’nden Uz. Dr. Abdurrahman Yıldırım, çocuk ilaçları konusunda ailelere uyarılarda bulundu.

3 yaş altına doktora danışmadan ilaç vermeyin

Piyasada nezle ve grip tedavisinde kullanılan çok sayıda ilaç bulunmaktadır. İlaç kullanımı hastalığın tedavisinde her zaman işe yaramayabilir. Soğuk algınlığının en iyi ilacının bol dinlenme ve bol sıvı tüketimi olduğu unutulmamalıdır.

Reçetesiz satılan ilaçları da 3 yaş altı çocuk ve bebeklere verirken mutlaka doktora danışılmalıdır.

Öksürük şurubunun yanlış kullanımı bağışıklık sistemini zayıflatıyor

Öksürük, her zaman akciğer kaynaklı olmayıp, çoğu zaman üst solunum yollarından geniz yoluyla aşağıya inen salgıların yaptığı irritasyon neticesinde gelişir. Çocukların gece uykularını bölecek kadar şiddetlenip, can sıkıcı bir hal alabilir. Vücudun bu normal koruma refleksini durduran öksürük şuruplarını kullanmak ise sağlığa daha çok zarar verebilir. Öksürük şurupları üzerinde yapılan araştırmalarda, öksürüğü kesen ilaçların çocuk sağlığına herhangi bir faydası olmadığı ortaya koyulmuştur.

Yanlış doz çocukların kalp ritmini bozabilir

Üst solunum yolu açıcılar; ağız yoluyla alınan hap ya da şurup şeklinde hazırlanmış ilaçlardır. Bu ilaçlar, burun tıkanıklığı ve salgılarını azaltmak için verilir. Bu tip ilaçların kullanımında, alttaki sorunu gidermekten çok hastalıkta görülen yakınmaların hafifletilmesi amaçlanır. Yanlış doz ve sıklıkta kullanımı çocuklarda hızlı kalp atışı, huzursuzluk ve uykusuzluk gibi yan etkilere yol açabilir.

Burun damlalarını doktora sormadan kullanmayın

Tuzlu su içeren burun damlaları ya da spreyleri burun içindeki salgıları yumuşatarak çocukların daha rahat nefes almalarına yardımcı olurlar. İlaç ihtiva eden burun damlaları ya da spreyler hekim tavsiyesi olmadan kullanılmamalıdır.

Bilinçsiz ilaç kullanımı karaciğer ve beyinde tahribata yol açabilir

Reçetesiz satılan ağrı kesicilere aileler çok dikkat etmelidir. Özellikle aspirin çocuklarda ya da ergenlerde soğuk algınlığı, suçiçeği ya da gripten kaynaklanan ateşi düşürmede kullanılmamalıdır. Yanlış aspirin kullanımı reye sendromuna yani karaciğer ve beyinde tahribata yol açabilir. 6 aydan küçük bebeklerin ateşi varsa mutlaka doktora danışılmalıdır. Çocuğa ilaç içirilemiyorsa fitil de kullanılabilir. Fakat sadece bir yolla ilaç verilmelidir. Hem fitil hem de ağızdan ilaç verilmemelidir. Çocuğa verilen ilacın prospektüsü kullanmadan önce dikkatlice okunmalıdır.

Çocuğa aynı anda birden fazla ilaç vermeyin

Çocukları hastalandığında ailelerin endişelenmesi normaldir. Aileler, bu tür durumlarda çocuğun kendini daha iyi hissetmesi için reçetesiz öksürük ve soğuk algınlığı ilaçlarına sarılır. Ağrı kesici ve ateş düşürücüler hariç, bunların işe yaradığına dair mevcut bir kanıt yoktur.

Ayrıca bu ilaçların bazı yan etkileri çocuğun kendini daha kötü hissetmesine neden olabilir. Bir de fazla ilaç kullanımı riski vardır. Doktor aksini önermedikçe aynı anda birden fazla ilaç kullanılmamalıdır.

Çocuğum soğuk algınlığına yakalandığında ne yapmalıyım?

Çocuk, soğuk algınlığına yakalandıysa bol sıvı verilip, dinlenmesi sağlanmalıdır. Soğuk algınlığına virüslerin neden olduğu ve ilaç tedavisi olmadığı unutulmamalıdır. Fakat daha ciddi sorunlar ilk başta soğuk algınlığı olarak kendilerini gösterebilirler. Bu nedenle aşağıdaki belirtiler varsa mutlaka doktora başvurulmalıdır:

– Kulak ağrısı
– 72 saatten uzun süren ateş ya da 3 aydan küçük bebeklerde ateş
– Aşırı uyku hali
– Aşırı huysuzluk ya da mızmızlık
– Deride kızarıklık, döküntü
– Hızlı nefes alma ya da zorlukla nefes alma
– Normale oranla daha az idrara çıkma

Yorum Yaz

Yorum Yaz

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Genel Sağlık

Genel Sağlık

bobrek-tasi

Böbrek Taşları ve Tedavisinde Merak Edilenler

Estetik HaberMart 10, 2016
Oku
agiz-kokusu

Ağız Kokusunu Gidermek İçin Yapılması Gerekenler

Estetik HaberŞubat 29, 2016
Oku
kisirlik

Kadınlarda Kısırlığı Etkileyin Faktörler!

Estetik HaberŞubat 9, 2016
Oku
tansiyon

Yüksek Tansiyondan Korunma Yolları

Estetik HaberOcak 20, 2016
Oku
wilson

Akraba Evliliklerinin Yol Açtığı “Wilson Hastalığı”

Estetik HaberOcak 4, 2016
Oku
karincalanma

El ve Ayak Karıncalanmaları Nasıl Geçer?

Estetik HaberAralık 10, 2015
Oku
reflu

Reflü Belirtileri Nelerdir Nasıl Tedavi Edilir?

Estetik HaberKasım 20, 2015
Oku
dus

Sıcak Suyla mı Yoksa Soğuk Suyla mı Yıkanmak Daha Sağlıklı?

Estetik HaberKasım 14, 2015
Oku
uykusuzluk

Gelişigüzel Uyku Hapı Kullanmayın!

Estetik HaberKasım 2, 2015
Oku
yuz estetigi vaser liposuction burun estetigi fiyatlari tayfun türkaslan