Sağlık

Ağız Kokusu Nasıl Önlenir?

Ağız Kokusu Nasıl Önlenir?
Estetik Haber

Ağızda oluşan çirkin ve hoş olmayan kokuya ağız kokusu ya da bilimsel adıyla halitosis adı verilir. Ağız kokusu bir hastalık olarak tanımlanamaz. Ancak insanların ağzında oluşan ağız kokusu çok önemli hastalıkların habercisi olabilir. Ağız kokusu patolojik ya da fizyolojik olarak oluşabilir. Fizyolojik ağız kokusu sindirim kanalında biriken gazlardan, dil sırtında üreyen bakterilerinden ya da beslenme alışkanlıklarından kaynaklanan nedenlerden oluşan kokulardır. Patolojik ağız kokusu ise gerçek ağız kokusu yani gerçek halitosistir. Bu tür ağız kokusunu yaşayan kişiler ya bunun farkında olmazlar ya tolere ederler ya da bu ağız kokusunu kabul ederler.

Ağız kokusunun nedenleri nelerdir?

* Sinüs ve akciğer kaynaklı enfeksiyonlar neticesinde ağız kokusu oluşabilir.
* Şeker hastalığı aseton kokusuna benzer bir ağız kokusu oluşturabilir.
* Böbrek yetmezliği rahatsızlığı bir ağız kokusuna neden olabilir.
* Karaciğer yetmezliği ağız kokusuna yol açabilir.
* Metabolizma bozuklukları zaman zaman meydana gelen kötü bir balık kokusunu andıran ağız kokusuna sebep olabilir.
* Diyet yapma, aç kalma, ağız kuruması, oruç tutma gibi durumlar kötü bir ağız kokusuna sebep olabilir.

Ağız kokusu nasıl engellenir?

Dişlerin ve diş etlerinin korunması: Dişlerde çürük oluşması ve diş eti iltihaplarının olması, ağız kokusunun en önemli nedenleri arasındadır. Ağız içinde oluşan herhangi bir enfeksiyon bakteri üremesine neden olacağından her zaman ağız kokusu yapar. Diş ve diş eti hastalıkları da ağız içinde bakteri üremesine sebep olduğundan kötü bir kokuya neden olur. Bu yüzden rutin olarak diş hekimi ziyaretleri yapılmalı, diş sağlığına ve diş bakımına gereken özen gösterilmelidir.

Bunun dışında önleme yöntemleri aşağıdaki gibidir:

Ağız içindeki eski protez ve köprüler: Ağız içinde zamanla eskiyen köprü ve diş protezleri gıda artıklarının birikmesine neden olacağından ağızda kötü kokuya sebep olabilir. Bu durumda diş hekimine giderek gereken yenilenmenin yaptırılması, gerekenlerin değiştirilmesi ve eksik olan dişlerin uygun şekilde tedavisinin yaptırılması gerekir. Ağız kokusunu önlemenin ilk aşaması, dişlerin bakımının yapılması ve diş sağlığının korunmasıdır.

Sakız çiğnemek: Ağız içinde oluşan tükürük salgısı ağız kokusu ile savaşmanın en başarılı olduğu yöntemdir. Tükürüğün içeriğinde yemek parçacıklarını yerinden sökerek mideye gönderecek güçlü enzimler ve etkili bakteri öldürücü antibiyotikler bulunmaktadır. Bu yüzden diyabet gibi bazı hastalıklarda ve pek çok ilacın yan etkisi olarak meydana gelen ağız kuruluğu her zaman kötü kokulu olur. Bunun nedeni bu durumlarda ağızda tükürük salgısının olmamasıdır. Sabahları uyandığınızda genellikle ağzınızın kötü koktuğunu fark etmişsinizdir. Bunun da nedeni gece boyunca tükürük salgısının azalması ve ağız içinde kalan gıda parçacıklarının uzun süre burada kalmasıdır. Şekersiz sakız çiğneyerek tükürük salgınızı arttırabilir ve ağız içi temizliğinize yardımcı olabilirsiniz. Bu konuda naneli şekerler ve şekerli sakızlar pek fayda sağlamaz ve durumu daha da güçleştirebilir. İçeriğinde xylitol bulunan sakızlar ağız kokusunun önlenmesi için sizlere yardımcı olur.

Tarçın kullanmak: Tarçın, ağız içinde oluşan bakterilerle mücadele etmek için önemli bir bitkidir. İçeceklerinize ve uygun yemeklerinizin içine tarçın koyarak tüketebilirsiniz. Aynı zamanda tarçınlı, şekersiz sakızlar çiğneyerek ağız kokusunu önleyebilirsiniz.

Bol miktarda su içmek: İnsanlarda yaşın ilerlemesiyle birlikte, vücutta sıvı azalması çok sık meydana gelir. Bu durumda oluşan vücut kuruması yanında ağızda dil kuruması meydana gelebilir. Fazla miktarda su içmek hem vücuda yarar sağlar hem de dildeki kurumayı önleyerek ağız kokusuyla mücadele etmekte faydalı olur. Su, ağız içinde üreyen bakterilerin minimum düzeyde tutulmasını sağlar. Bunun yanında tükürük salgısını arttıracağı için ağız kokusunu önler.

Asla burnunuz tıkalı olarak uyumayın: Üst solunum enfeksiyonları, sinüzit gibi hava yolu rahatsızlıkları burun tıkanmasına sebep olabilir. Özellikle geceleri burun tıkalı olduğundan ağızdan nefes almak zorunda kalınabilir. Bu ağız içini ve boğazı kurutur. Bu sebeple de bakterilerin üremesi için uygun bir ortam oluşturur. Tükürük salgısının da azalması, durumu daha fazla kötüleştirir. Bu yüzden burnunuz tıkalı olarak uyumamalı, burun tıkanıklığını açacak önlemler alınmalıdır.

Basit şeker tüketimini azaltmak: Basit şeker, beyaz un, fruktoz şurubu ile tatlandırılan tüm besinler ağız içinde bakterilerin oluşması için uygun bir ortamın oluşmasına yol açar. Bakteriler bu şekerleri kullanarak hızla çoğalırlar. Atıştırmalık olan tüm şekerli gıdalarda bu basit şekerler bulunmaktadır. Basit şekerler aynı zamanda diş çürüklerine sebep olduğundan ağız sağlığının bozulmasına neden olurlar. Bu yüzden basit şeker tüketimini azaltmalısınız ve bol miktarda su içmelisiniz.

Besinleri iyi çiğnemek: Yemek yerken lokmaların iyi çiğnenmesi, besinlerle tükürük salgısının iyice karışmasına ve ağızda gıda artığı kalmamasına sebep olur. Daha fazla çiğneme hareketi yapmak, daha fazla sayıda bakterinin yerinde çıkarak mideye gitmesine neden olur.

Diş ipi kullanmak: Diş fırçalamakla yerinden çıkarılamayan bakteri ve besin artıkları, diş ipi sayesinde temizlenebilir. Özellikle diş aralarında kalan ve dar bölgelerde birikmiş yemek artıkları ağız içinde oldukça hızlı bir şekilde bakteri üremesine yol açar. Bu yüzden dişlerin temizlenmesinde diş fırçası kadar diş ipi kullanımına önem vermeli ve ağız kokusu önlenmelidir.

Sigara içmemek: Sigara alışkanlığı ağız kuruluğuna sebep olduğundan ağız kokusunun oluşmasına sebep olur. Bunun yanında yine ağız kokusuna sebep olan diş eti hastalıklarının oluşmasına sebep olur.

Dili fırçalamak: Dil girintili ve pütürlü yapısı nedeniyle bakterilerin rahatça yüzeyine yerleştiği ve zor temizlenen bir dokudur. Dişlerle beraber dil yüzeyinin ve özellikle arka bölümünün fırçalanması ağız kokusunu önleyebilmek açısından önemlidir. Eğer diş fırçasıyla dil fırçalamaktan rahatsız olursanız temiz bir plastik kaşık kullanıp dil kökünden ucuna kadar sıyırıp temizlemeniz de yeterli olur.

Gargara yapmak: Ağız kokusunu önlemek için ağız spreyleri, sıradan gargaralar ya da nane şekeri kullanmak pek faydalı olmaz. Bunlar kısa süreli alınan önlemlerdir. Ağız kokusunu gerçekten önlemek isterseniz %50 su ve %50 hidrojen peroksit karışımıyla hazırlayacağınız gargara kullanmalısınız.

Bitkisel çay kullanmak: Ağız kokusunu önlemek için biberiye çiçeklerini sıcak suda demleyerek içine limon dilimleri koyarak hazırlayacağınız bitkisel çayı kullanmalısınız. Bunu sabahları aç karnına ve yemeklerden sonra içebilirsiniz. Aynı şekilde ada çayıyla hazırlayacağınız bitkisel çayın içine biraz nane ruhu katarak, bununla ağzınızı çalkalayabilirisiniz.

20’lik dişlerin çekilmesi: Ağızda bulunan gömük ya da yarı gömük şekildeki 20 yaş dişleri enfeksiyonlara neden olacağından ağız kokusuna neden olabilir. Çiğnemeye bir etkisi olmadığından bu dişlerin çekilmesi gerekir.

Elma yemek: Ağız kokusu olanlar elma yiyerek hem nefesini tazeler hem de dişlerin arasına sıkışan besin artıklarının çıkarılmasını sağlar.

Maydanoz çiğnemek: Nefesi ferahlatmakta ve ağız kokusunu önlemekte bir parça maydanozun etkisi çok fazladır.

Yoğurt tüketmek: Gün içerisinde tüketeceğiniz yoğurt ağız kokusuna sebep olan hidrojen sülfür kokusunu yok etmekte etkili olur.

Çeşitli baharatların tüketilmesi: Anason, kişniş, kakule, rezene, karanfil gibi baharatlar ağız kokusunu önleyebileceğinden beslenme içinde yer almalıdır.

Limon tüketilmesi: Ağız kokusu olanlar her gün limon yiyerek bu sorunun önüne geçebilir.

Yorum Yaz

Yorum Yaz

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Sağlık

Sağlık

yutulabilir mide balonu

Dr. Hasan Altun Yutulabilir Mide Balonu Hakkında Detaylı Bilgiler Veriyor

Prof. Dr. Hasan AltunOcak 26, 2023
Oku
rektal tuşe

Rektal Tuşe (Makat Muayenesi)

Op.Dr. Ruhi GüngörAralık 15, 2019
Oku
tüp mide ameliyatı

Tüp Mide Ameliyatına Kimler Uygundur?

Prof. Dr. Hasan AltunMayıs 18, 2019
Oku
diş teli tedavisi

Diş Teli Tedavisi

Estetik HaberKasım 3, 2016
Oku
migren

Migren Hastalığı Neden Oluşur?

Estetik HaberEkim 29, 2016
Oku
dis-estetigi

Diş Estetiği ve Çene Bozuklukları Tedavisi

Estetik HaberEkim 26, 2016
Oku
dis-eti-kanamasi

Diş Eti Kanaması Neden Olur Nasıl Tedavi Edilir?

Estetik HaberEkim 18, 2016
Oku
Vajina-kokusu

Vajina Kokusu Nasıl Giderilir?

Estetik HaberEylül 21, 2016
Oku
hollywood-smile

Güzel Bir Gülümseye Sahip Olabilmek için Hollywood Smile

Estetik HaberTemmuz 25, 2016
Oku
yuz estetigi vaser liposuction burun estetigi fiyatlari tayfun türkaslan